JanKobus Seunnenga – Melodie: gedichten van Couperus

Jankobus Seunnenga - Couperus

Melodie: gedichten van Couperus
(Seun Records 002)

Dat JanKobus Seunnenga zich in zijn post-Pigmeat tijdperk graag laat inspireren door dichters bleek expliciet uit zijn in 2009 uitgebrachte cd Uit angst voor de holheid. Op deze nieuwe cd staat het werk van Louis Couperus centraal, althans zijn poëzie. Voordat Couperus zich rond 1900 profileerde als romanschrijver (Eline Vere, De stille kracht), legde hij zich ook toe op het schrijven van gedichten. Daarvan zette Seunnenga er tien op muziek. In 1903 schreef Couperus (in Rome) nog wel een viertal sonnetten onder de titel Alba, maar de andere zes die JanKobus uitkoos zijn van vóór 1900. De muzikale aanpak is sober: zang en gitaar, en enkel ondersteuning van Theo Koster op orgel. De ietwat hoekige manier van zingen detoneert niet met de poëtische bewoordingen. Wellicht omdat het benadrukt dat het de spiegel is van een ander tijdperk. Alle teksten werden opgenomen in het cd-boekje.
Het is een korte cd – 21 minuten – maar vanwege het hoge concentratiegehalte dat de luisteraar moet opbrengen om de teksten tot zich te nemen, is dat geen nadeel. En de prijs is er ook naar: tien euro.
Het Louis Couperus Genootschap, Het Louis Couperus Museum en het Historich Centrum Leeuwarden zijn erg enthousiast over de cd en de bijbehorende optredens van JanKobus Seunnenga. Het genereert in ieder geval de nodige aandacht voor één van de grootste schrijvers uit de vaderlandse geschiedenis.

Scroll naar boven