Jason Singh & The Banwasi Collective – Travellers

(Hudson Records HUD029CD)

Sufimuziek uit India staat sinds Nusrat Fateh Ali Khan op de wereldmuziekkaart. Maar sinds zijn dood is er weinig belangstelling meer voor. Uit Rajasthan kennen we ook een aantal ‘wereldwijd’ gekende musici, waaronder Gulabi Sapera, de zigeunerzangeres, bekend van haar samenwerking met Thierry Robin. Geheel onder de radar is deze Jason Singh en zijn Banwasi Collective gebleven.

De veelzijdige Singh is naast zanger ook beatboxmuzikant, componist, sounddesigner en producer. Sinds 2018 verzamelde Singh belangrijke Rajasthani muzikanten rond zich heen. Ze gaven optredens in Jaipur, die werden opgemerkt door de Arts Council in Engeland. Er werden gelden beschikbaar gesteld om een project ten uitvoer te brengen, een samenwerking tussen het Banswasi Collective en een groepje Britse jazzmusici. Travellers is het resultaat, dat werd opgenomen van 10 tot 22 juni 2019 op een boerderij buiten Jaipur. Die inbreng van de Britse musici (bas, piano, drums) is ingehouden. Wat overheerst is de strakke, scherpe percussie en het alom vertegenwoordigde harmonium. Typische Indiase instrumenten als sarangi komen slechts bij intensief luisteren naar voren. Dat geldt tevens voor de akoestische en elektrische gitaren.

Maar het album draait in feite om de liederen, die soms solo, maar meesttijds meerstemmig unisono gezongen worden. Dat geeft een spontaan, live karakter, maar is minder uitbundig dan de uithalen die we vaak op de albums van Nurat Fateh Ali Khan hoorden. Acht songs, die in lengte variëren van ruim 3 minuten tot tegen de 10. Zeven tracks doen traditioneel aan. De uitzondering is slottrack Maru. Daarin wordt behoorlijk geëxperimenteerd en komt de jazzy westerse inbreng boven drijven. Met de staccato syncopische ritmen op het drumstel zou dit zelfs in de techno scene nog wel scoren.  Maar over het algemeen ingetogen vrolijk, maar ook devoot. Nergens opdringerig, en door het repetitieve van de muziek wat hypnotiserend. Wierookstokje aan, thee erbij en genieten maar…

Scroll naar boven