Jean-Charles Guichen – Spi

Spi
(Glaz GMP004; Xango Music Distribution)

Jean-Charles Guichen is een akoestische gitarist uit Bretagne met een ongeëvenaarde drive en power in zijn spel. Je mag hem de Donal Lunny van Bretagne, maar dan op gitaar, noemen. Hij maakte in zijn jonge jaren deel uit van één van de meest krachtige folkrockgroepen – Ar Re Yaouank, speelde daarna in duo met zijn broer Fred, deed sessie- en begeleidingswerk voor bekende Bretoense muzikanten, of vormde tijdelijke connecties (met 0nder andere Jacques Pellen, Soig Siberill, Alan Stivell), maar heeft met Spi inmiddels ook zeven producties op zijn eigen naam staan.

Alle nummers werden gecomponeerd door Jean-Charles Guichen, hier en daar gebaseerd op overgeleverde melodieën. De power spat er al gelijk vanaf in het openingsnummer en tevens de titelsong; een wals waar de bijdrage op elektrische gitaar door Dan Ar Braz onmiddellijk opvalt en in de smaak. De fisel Kosmos daarna is van een ander gehalte. In eerste instantie akoestisch met de onnavolgbare licks van Guichen, bijgestaan door de dwarsfluit van Malo Carvou en de klagende uillean pipes door Neven Sebille Kernaudour.

In het tweede deel neemt de power en dynamiek toe, door toevoeging van viool (Claire Mocquard), drums (Thomas Kerbrat) en bas (Olivier Carole). Dat is over het geheel gezien de sound die Guichen met zijn begeleiders neerzet. Muziek, vooral Bretonse dansritmen, die uitstekend op een Fest-noz passen, maar evenmin uit de toon zullen vallen op een rockfestival. Norbert Kreif doet een duit in het zakje op elektrisch gitaar in muzikaal gevecht met de bombarde van Kernaudour in de cercle Hollvedel.

Rustpunten zijn er ook, zoals het strikt akoestische (fluit, pipes, gitaar, viool) uitgevoerde Lok. Of het mysterieuze  a galon Laouen, met de uillean pipes centraal. Op een viertal nummers draagt de Bagad Sonerien Bro Deger bij. Meestal geeft zo’n bagad een behoorlijke stuwende duw in de dynamiek, maar met de power die Guichen en zijn groepsmaten produceren valt dat niet eens op. Zeg maar gerust semi akoestische folkmetal, maar wel van een zeer hoog niveau. Ik blijf fan van Guichen.

Scroll naar boven