Jean Ferrat op dvd

De Franse chansonnier Jean Ferrat, die in maart 2010 overleed, blijft een grote ster in de wereld van het Franse chanson. Bij uitgever TEMEY, ontstaan als een samenwerking tussen Jean Ferrat en zijn vriend Gérard Meys, waar het volledig oeuvre van de Franse chansonnier is uitgegeven, kwamen onlangs twee merkwaardige dvd’s uit. De zanger van wie zijn communistische sympathieën bekend waren, was om die reden zelden op de televisie te zien. De enkele keren dat het wel gebeurde werden als niet te missen evenementen beschouwd. Het zijn de twee merkwaardigste televisie interviews, ruim voorzien van door Ferrat vertolkte chansons, die nu op dvd te koop zijn.
pivot ferrat De ene dvd, Ferrat 85 par Bernard Pivot toont een interview met Bernard Pivot uit 1985. Pivot was een televisie-icoon, bekend om zijn belangrijk boekenprogramma Apostrophes dat van 1975 tot 1990 werd uitgezonden. Daarna zou hij nog ruim tien jaar het ruimer cultuurprogramma Bouillon de culture presenteren. In 1985 wilde Pivot eens die zanger ontmoeten die merkwaardige poëtische chansons schreef. Het is een diepgaand, maar aangenaam gesprek geworden bij Ferrat thuis te Antraigues-sur-Volane in de Ardèche. Het gesprek gaat duidelijk de politieke overtuiging van Ferrat niet uit de weg. Het is een van de boeiendste momenten uit het interview. Aanleiding zijn enkele liederen op zijn cd uit 1985 waarin Ferrat zijn ontgoocheling uitzingt over het socialistisch bestuur onder president Mitterrand. Veel mensen hadden sinds 1981 op het nieuwe links bestuur hun hoop gesteld. Ook het verlies van Ferrats joodse vader, omgekomen in een Nazi kamp, komt aan bod. Dat inspireerde Ferrat in 1963 tot het schrijven van het aangrijpende Nuit et brouillard, een onmisbaar chanson in Ferrats oeuvre, dat we op de dvd te horen krijgen. Daarnaast horen we hem nog veertien andere chansons zingen, hoofdzakelijk liederen die op zijn cd Je ne suis qu’un cri staan.
drucker-jean-ferrat De andere dvd toont een interview met Michel Drucker, eveneens een televisie-icoon, die nu nog elke zondagnamiddag het populair programma Vivement Dimanche presenteert, waarin hij mensen uit de wereld van film, toneel en variété in een grote studio met publiek ontvangt. Ook Drucker kreeg het van zijn directie gedaan om toch een uitzending te kunnen maken rond Ferrat. Dat gebeurde in 1995 naar aanleiding van de tweede cd met uitsluitend liederen op tekst van de dichter Louis Aragon die door Ferrat op muziek zijn gezet. Drucker spreekt met Ferrat in Parijs en in het landhuis te Saint-Arnoult-en-Yvelines waar Aragon met zijn vrouw Elsa Triolet woonde. Uiteraard komen ook in dat gesprek de communistische sympathieën van zowel Aragon als van Ferrat ter sprake. We zien Ferrat op deze locaties tien van de nieuwe Aragon-chansons zingen, maar ook zeven van zijn andere bekende chansons. Ondermeer zijn bekendste nummer La montagne dat hier te lande bekend is als Het dorp. http://www.youtube.com/watch?v=tkI5wGVjfX8
De dvd Ferrat 95 par Michel Drucker bevat nog een korte ontmoeting tussen acteur Jean-Louis Trintignant en Ferrat waarin ze over poëzie spreken, alsook de vertolking door Ferrat in 2002 van het lied Les yeux d’Elsa, de allereerste tekst van Aragon die Ferrat op muziek zette maar zelf nog niet op plaat had gezet. Het lied werd reeds in 1956 bekend in de vertolking van André Claveau. Eén chanson is op beide dvd’s te horen. Maar niet getreurd, want het is het mooie erotische liefdeslied L’amour est cerise.
Een kleine waarschuwing: deze Franse dvd’s hebben helemaal geen onderschriften.
Voor wie Ferrat liever in een live-optreden ziet is er sinds 2003 al de dvd Jean Ferrat en scène.
Ferrat 85 par Bernard Pivot Disques TEMEY TEM 74.495.9
Ferrat 95 par Michel Drucker Disques TEMEY TEM 74.494.9
Jean Ferrat en scène Disques TEMEY TEM 74.488.9

http://www.youtube.com/watch?v=tkI5wGVjfX8
Scroll naar boven