Jean-Michel Veillon & Yvon Riou – Deus an aod d’ar Menez

Deus an aod d’ar menez
(Bemol Production)

Eind jaren negentig vormden Viellon en Riou een gewild duo, dat ook menigmaal Nederland en België aandeed. Uit 2000 stamt nog hun mooie, laatste cd Beo, Live in Belfast. Maar plots scheidden de wegen van de twee muzikanten zich.
Een paar jaar geleden werd de samenwerking hernieuwd. Deus an oad d’ar menez is het fraaie resultaat. Veillon maakt nooit slechte schijven. Zonder twijfel is hij de meest gewaardeerde houten dwarsfluitspeler uit het Keltische regiment. Zijn instrumentbeheersing grenst aan het onnavolgbare. Maar met alleen techniek kom je er niet en dat heeft Veillon goed begrepen. De uitvoeringen van de instrumentalen gaan immer gepaard met een flinke dosis beleving, intrinsieke wil en liefde voor het (Bretonse) erfgoed. Daar valt dus weinig nieuws over te vertellen.
Yvon Riou is een perfecte begeleider, want het is hoe je het wendt of keert Veillon die de show steelt. In die luwte excelleert Riou. Zijn begeleidingen zijn uitgekiend, nergens opdringerig, vooral effectief en betrouwbaar. Met fraaie harmonischen en af en toe een solo-sequens tussendoor is hij het fundament van het duo.
In het ruim zeven minuten durende An nezadeg krijgen beide heren de ruimte om hun ding te doen. Allereerst een intro van Veillon solo op fluit, dan Riou in een solostuk, waarna het duo gezamenlijk eindigt. De afwisseling in de bijna geheel instrumentale cd zit hem in de variëteit van de melodieën met een bloemlezing uit het rijke dansrepertoire uit Bretagne (an dro, plinns, circles, gavottes, laridenn, etcetera), naast ‘geleende’ dansmelodieën uit de overige Keltische streken. Deels traditioneel, deels eigen werk en een drietal composities van anderen.
Daaronder Ajari  van Alain Genty, die ook de voortreffelijke mix van het album voor zijn rekening nam. Bij die opnamen wisselt Veillon soms van fluit en daarmee van klankkleur. Hier en daar zijn overdubs met een synchroon opname of speelt Veillon een tweede of derde stem bij. Echt afwijkend is slottrack Talvoudegezh an Dour, waar Guy Laudren gastvocalen verzorgt. Ik kan er van smullen…

Scroll naar boven