Jean-Paul Corbineau (Tri Yann) overleden

De 3 Jannen zijn niet meer. Vrijdag 16 december overleed na een lang ziekbed zanger-gitarist Jean-Paul Corbineau (26 August 1948), een van de oprichters van het oorspronkelijke trio Tri Yann, samen met gitarist-zanger Jean Chocun en multi-instrumentalist Jean-Louis Jossic.

Oorspronkelijk heette de formatie Tri Yann an Naoned, naar de plaats van herkomst. Het trio werd al snel een kwartet met de komst van bassist Bernard Baudriller, doch de naam werd behouden. Hun debuut An Noaned kenmerkt zich door op Amerikaanse en Keltische folk getinte liedjes, maar dan in het Frans of Bretons en af en toe een Engelstalig lied, zoals hun legendarische vertolking van het Schotse Ye Jacobites by name, gezongen met de Franse tongval. Op opvolger Dix ans, dix filles staat de eerste eigen compositie, Chansonnette Pour Palper Des Droits D’Auteur, geschreven door Corbineau. 

Het album La Découverte Ou L’ignorance luidt een verandering in. Tri Yann – de toevoeging An Noaned was inmiddels afgeschaft – voegt elektrische gitaar, bas en drums toe. Het eerste folkrock album van de formatie is tevens een eerste aanzet tot een meer thematische aanpak: liedjes en tunes gegroepeerd rond een onderwerp, een concept dat men vele jaren aanhoudt en uitbouwt. Tri Yann wordt een theaterbeleving, met naast de muziek verbindende acts, kostuums, visuele effecten etcetera. De formatie breidt zich uit tot op een bepaald moment 8 of 9 personen.  

De rolverdeling tussen de drie oorspronkelijke leden wordt duidelijk: de stille, wat teruggetrokken Jean Chocun is het fundament met zijn ondersteunend gitaarspel, Jossic is de wildebras, de acrobaat, clown en zanger van de meer uptempo en steviger liedjes. Corbineau is de grijze eminentie, serieus en de rust zelve, die vooral de melodische ballads voor zijn rekening neemt. Hij gaf zo een eigen draai aan een aantal kenmerkende Tri Yann uitvoeringen, zoals de vertaling van het Gaelic lied An Cailin Rua  tot Si mort a mors of een Franstalige versie La Ville Que J’ai Tant Aimée (The town I loved so well). De latere producties van Tri Yann werden steeds groter. Ze namen zelfs twee maal op met een symfonie orkest. Zalen als Olympia, Zenit, Bercy en het Stade de France in Parijs werden met gemak gevuld.

Op 12 december 2021 werd in Nantes definitief afscheid genomen. Het was toen al duidelijk dat Corbineau ziek was.

Scroll naar boven