Jean Piero en Gérard Pierron – Paris s’éveille

Onder het motto ‘Notre mémoire collective’ brengt de uitgever Frémeaux & Associés cd’s uit waarmee vroegere opnames digitaal bewaard worden. Ook op het gebied van het Franse chanson. Zo werd zopas een cd uitgebracht met dertien chansons die rond de hoofdstad Parijs draaien. Bijzonder eraan is dat het een opname betreft van een straatmuzikant met draaiorgel (orgue de barbarie).

Jean-Pierre Bayard, geboren in 1949, is een veelzijdig plastisch kunstenaar die in 1979 straatzanger werd. Enkele jaren later wordt hij ook auteur en componist van eigen chansons en neemt de artiestennaam Jean Piero aan. Twintig jaar lang zingt hij met zijn draaiorgel op het kerkplein aan de Sacré-Cœur op Montmartre. Wanneer hij bij pianist-accordeonist Eddy Schaff (1942-2006) met wie hij samenwerkt, de beginnende chansonnier Gérard Pierron (°1945) ontmoet, vraagt hij hem om mee te zingen.

Om wat centen te verdienen wordt in 1988 een muziekcassette opgenomen die aan de toeschouwers c.q. luisteraars op straat verkocht wordt tijdens hun optreden. Het is deze cassette die nu op cd is verschenen. De klank van het draaiorgel geeft aan deze chansons een bijzondere klank die inderdaad de sfeer van straatzangers oproept. De zang wordt zowel door beide zangers afzonderlijk, als soms ook in duet gezongen. Die afwisseling van stemmen geeft een aangename variatie aan het geheel.

De keuze van de nummers is bijzonder divers en erg geslaagd. Het bevat chansons van bekende auteurs (Guy Béart, Charles Trenet, Boris Vian) maar ook mooie, minder bekende nummers. Opener is Il est cinq heures Paris s’éveille van Jacques Dutronc. Nummers als A l’enseigne de la fille san cœur (Jean Villar), Le chaland qui passe (André de Badet / Cesare Andrea Bixio / Ennio Neri) en Chanson tendre (Francis Carco / Jacques Larmanjat) konden mij bijzonder bekoren. Liefhebbers van Parijs en de sfeer op Montmartre zullen deze uitgave verwelkomen.

Scroll naar boven