Jeroen kant – Water

Water
(Eigen beheer/Sonic Rendezvous)

Zanger-liedschrijver Jeroen Kant nam een kloek besluit: hij besloot zijn woning in Tilburg in te ruilen voor boot in de Biesbosch, met op zijn rug een gitaar en onder zijn arm een kat. Zijn remedie om als muzikant in coronatijd het hoofd boven water te houden. De opgeknapte roestbak met de naam Armadillo inspireerde hem om tussen de herfst van 2020 en de zomer van 2021 te werken aan nieuw materiaal, waarin de nieuwe ruimte die hij voelde, zijn beslag kreeg.

Het resulteerde in tien bluesy nummers – waarvan twee instrumentaal – die door Jeroen Kant solo werden ingespeeld en ingezongen op zijn boot. De plaat ademt het leven met de seizoenen, de liefde voor de natuur en het vrije leven. Vogelgefluit en meditatieve klanken openen de instrumentale opener Water. De fraaie ballade Je stond erbij die erop volgt, doet vermoeden dat het zeer laidback album gaat worden, maar de broeierigheid van nummers als Hoe lang gaat dit duren en Stront in mijn kop zorgt ervoor dat je niet indut.

Het vogelgefluit keert terug in Avondgoud, een instrumentale opmaat naar de afsluiter, de hoopvolle slow blues Wees gerust. Na de laatste gitaarklank hoor je nog even de poes miauwen.

De teksten staan op de binnenkant van de kartonnen cd-verpakking, maar het lettertype is van zo’n klein formaat, dat ik het met moeite kon ontcijferen. De geluidsmix werd verzorgd door Erik Spanjers, die dat heel kundig deed.

Jeroen Kant won in 2015 de Vlaamse Nekka-prijs, waarbij hij de Gentenaar Brent Beukelaer en de Groningse groep Swinder achter zich liet. Water is zijn achtste cd.

Scroll naar boven