Jill – Het gevoel

Het gevoel
(Solid Colour SC 8002)

De Vaganten waren, met name in de jaren zestig en zeventig, een grote naam in de Belgische folk- & kleinkunstwereld. Paul Heyninck was de voorman en steeds betrokken bij voortzettingen en hernemingen van de groep, tot en met het afscheid van De Vaganten in 2015. Dochter Jill heeft de muziek met de paplepel ingegoten gekregen en zet de muzikale traditie voort. Als soliste betreedt ze het podium gewapend met haar stem en haar akoestische gitaar.
Jill heeft een mooie heldere stem en een perfecte dictie. Dat maakt haar zang soms wat te netjes, maar dat mag je gewoon een kwestie van smaak noemen. Op de hoes van de acht nummers tellende (mini-)cd staat de zangeres afgebeeld met haar gitaar. Het is wel even wennen als blijkt dat haar gitaar in nogal wat nummers op de achtergrond te horen is, opgegaan in piano, synthesizer, (ingeblikte?) koperblazers en slagwerk. De arrangementen werden verzorgd door Dick Schreurs, een zeer ervaren man die met vele bekende Vlaamse en ook Nederlandse artiesten samenwerkte. Het geluid wat hij heeft gekozen is radiovriendelijk te noemen.
De teksten die Jill schrijft zijn een persoonlijke kijk op liefde en relaties. Dagboekpoëzie, zo luidt een omschrijving van haar liedschrijfstijl die ik tegenkwam. Het zijn gedachtestromen op papier gezet, een verzameling impressies. Daardoor mis ik soms een kop en een staart.
Toch blijft Jill overeind, door eigenheid toe te voegen aan haar dromerige liedjes. Ik ben benieuwd hoe haar repertoire overkomt in de intieme setting van slechts zang en gitaar.

Scroll naar boven