Jim Keller – Spark & flame

Spark & flame
(Continental Sound City CSCCD 1189)

Jim Keller is een Amerikaanse zanger/gitarist die sinds eind jaren ’70 actief in de muziek business, aanvankelijk met de powerpop band Tommy Tutone. Toen die band het na drie albums voor gezien hield speelde Keller in enkele bands, maakte jingles en deed muziek publishing. In 1994 stopte hij met de actieve muziekbeoefening en ging werken voor de muziekuitgeverij van Philip Glass. In 2005 pikte Jim Keller de draad van het songschrijven en optreden weer op. Er verschenen vier solo-albums in de periode 2009-2021, voorafgaand aan het onderhavige Spark & flame.

De stijl van Jim Keller zou je op Spark & flame kunnen omschrijven als powerfolk. Op basis van akoestische gitaar wordt het geluid als een ware muur verder ingekleurd met elektrische gitaar, bas, toetsen, drums en koorzang. De stem van Keller is rauw en laag. Een goed recept voor bezwerende muziek. In enkele nummers worden blazers ingezet (saxofoon, cornet, trombone, ventielhoorn), wat de nummers een wat luchtiger karakter geeft.

Jim Keller schreef de twaalf tracks die op het album staan in samenwerking met Byron Isaacs van The Lumineers. Gelukkig is het niet alleen spierballenmuziek. Er is ruimte voor een marimba in When you’re a rock. Het redelijk ingetogen Bells of Notre Dame vermeldt naast het duo Keller/Isaacs ook credits voor multi-instrumentalist Adam Minkoff, die het album produceerde en op elk nummer op het album het grootse deel van de instrumenten voor zijn rekening neemt. Coming back drijft rustig op een bedje van toetseninstrumenten. Helemaal akoestisch wordt het in de afsluiter Even angels have to fall, met een parlando van Keller.

Met zijn vijfde solo-album heeft Jim Keller een krachtig statement neergezet. Zijn eerdere solo-albums waren een stuk intiemer, wat dichter aansluit bij mijn persoonlijke voorkeur. Maar er kan geen misverstand bestaan over ’s mans kwaliteiten.

Website: jimkellermusic.com

Scroll naar boven