Jitka Suranska Trio – Divé Husy

Divé Husy
(Indies Scope MAM 573-2 /Xango Music Distribution)

Violiste en zangeres Jitka Suranska stelde zich als doel om traditionele Moravische liederen op een eigenzinnige, maar respectvolle wijze te bewerken. Ze trof met Martin Krajicek (mandoline en zang) en multi-instrumentalist Marian Friedl (onder meer contrabas, cimbalon en diverse fluiten) medestanders.
Divé husy is een hele mooie productie geworden, waarin heel wat invloeden zijn verwerkt. Van bluegrass tot Ierse melancholische airs, van Hongaarse dansmelodieën tot jazzy grooves, en klassiek. Het zijn gelukkig geen losstaande elementen, maar samensmeltingen. Soms hoor je twee, drie stijlelementen terug in een nummer, zonder dat het afbreuk doet aan de voortgang of geforceerd overkomt. Pofukuj vetricku a Maliny is zo’n voorbeeld. Startend als een heerlijke air met een hoofdrol voor de cimbalon, mondt dit nummer uit in een vlotte dans met Hongaarse trekjes.
Een schitterend nummer is Islo dzievca. Een hypnotiserende melodie ontwikkelt zich dynamisch sterk en krijgt een krachtig lied als toegift. Opmerkelijk is het alleen door herdersfluit begeleide U miziky. De stem van Suranska is heel prettig, krachtig en vol en sluit mooi aan bij de tweede (soms eerste) stem van Krajicek. Jitka Suranska Trio maakt ‘music with brains’, maar gelukkig ook met ziel en zaligheid… Aangename verrassing dit schijfje.

Scroll naar boven