Jivan Gasparyan Duduk Ensemble – Yeraz

Yeraz
(Buda Musique 860317)

Good old Jivan is terug. Dudukvirtuoos Jivan Gasparyan was enkele decennia geleden nog het speeltje van de Wereldmuziekscene, maar de hype was net zo snel voorbij als ie kwam. Weinig werd nog van de houten rietblazer vernomen. Toch bleef de Armenier het nationale instrument van zijn land bespelen. Cd’s waren slecht(s) met import verkrijgbaar. Met zijn nieuwste cd Yeraz op het Franse kwaliteitslabel Buda Musique zal dat wat makkelijker gaan.
Gasparyan richtte een heus kwartet op met louter dudukbespelers. Een kamerorkest met het nationale Armeense instrument dus. En zo klinkt het ook. De muziek uit Armenië kent een sterk melancholieke ondertoon. De warmte klank van het blaasinstrument doet daar dan nog een schepje bovenop. De nummers weven zich traag voort. Je wordt er of mistroostig van of je raakt helemaal in de uiterste relaxstand.
Haast meditatief klinken de tonen uit de duduks, in fraaie harmonie. Haast religieus ook. En laat daar ineens een hele bekende melodie voorbij komen! Ave Maria klinkt indrukwekkend en zou zo in een  soundtrack passen. Al de twaalf nummers kennen de zelfde sfeer. Dat kan tot overdadigheid leiden met het gevaar dat je na deze schijf iets van metal grunge op wilt zetten. Maar het is ook de perfecte muziek om alle stress los te laten, je 45 minuten te laten meeslepen met heerlijke, warme tonen in fraaie meerstemmigheid en virtuoos uitgevoerd.

Scroll naar boven