Joachim Wannyn – The Road

The Road
(Wild Boar Music, WBM21143)

Pittig gitaarspel, een warme en gerijpte tenorstem en vooral ook een portie stevige, geëngageerde, beschouwende en verhalende teksten vormen de basisingrediënten van het soloalbum van Joachim Wannyn (banjos, harmonica, bouzouki). Hiermee schakelt hij tussen doorgaans melancholische, introspectieve sferen die nu eens sterk aanleunen bij de Amerikaanse folksferen, dan weer bij die van het Engelse continent.
Voor de instrumentale inkleuring deed hij hierbij een beroep op de subtiele inbreng van enkele gasten. Zo vatten Pierre Driesmans (mandoline) en William Schotte (cello) post naast hem in de opener Tears for a song. Deze laatste schaart zich bij Lotte Remmen (viool) en zijn muzikale soulmate Leander Meuris (basklarinet en klarinet) in het krachtige Railroad blues dat interessante vocale wendingen en instrumentale tussenzinnen kent.
Voor de titelsong bedient Joachim zich van zijn banjo, terwijl broer Johannes de gitaar en harmoniezang op zich neemt. Producer HT Roberts voegt er een snufje mandoline aan toe. Eén cover ook: een in het Engels hertaalde versie van William Schotte’s Cet air banal, naast enkele instrumentele nummers, waarbij de dialoog tussen viool en banjo in een ons naar de andere kant van de Oceaan voeren met Potluck, om vervolgens opnieuw in duet zingend in Ierse sferen terecht te komen met Mr. Kelly. Dit is andermaal een mijmerende song, kundig voorzien van omkadering door viool, klarinet en mondharmonica.
Heel sferisch is ook de korte instrumental Birds fly out, dat het hoopvolle Abraham voorafgaat. Ook hier zijn de strijkers en klarinet fel gesmaakte assistenten. Eindigen doet hij helemaal solo, zij het in enkele laagjes, met het woordeloze Jacoba’s song.

Scroll naar boven