Johan Keeman – Thuis

Thuis
(label)

Johan Keeman is een singer-songwriter uit het Noord-Hollandse Andijk. Met Thuis brengt hij zijn derde ep uit (extended play, een uitgebreide single), zij het dat het zijn eerste (semi)akoestische geluidsdrager is. Keeman was in de lente van 2020 aan het werken aan een nieuwe ep, toen de corona crisis uitbrak.
Dat had zo zijn effect op de liedjes die uit zijn vingers rolden. En die natuurlijk de meeste urgentie bevatten. De inspiratie bleek vooral te liggen in nummers over thuis en over dingen rondom het huis, een weerspiegeling van het leven van veel mensen op dat moment. In mei 2020 nam hij de ep, die de titel Thuis meekreeg, op met producer Ernst van Dusseldorp in diens opnamestudio in Wijdenis.
Verschil met de eerste twee ep’s is, dat er op die eerdere uitgaven steeds drie nummers te vinden waren, en nu liefst zes. En dat er nu geen begeleidingsband aanwezig is, maar dat het geluid voornamelijk wordt bepaald door akoestische en/of
elektrische gitaar. Met hier en daar wat meer muzikale aankleding.
Van de zes tracks op de ep is het nummer Onderweg naar huis naar voren geschoven als ‘single’. Het is medium tempo song, die op een zwoele zomeravond prima over een terras zou kunnen schallen. Het nummer Alleen is mooie akoestische ballade, bespiegelend en troostend. Oude diesel, een ode aan de vintage vierwieler, lonkt naar de oude bluesmeesters.
De zangstem van Johan Keeman doet mij denken aan die van Jan (van der) Smit – nee, niet die gozer uit Volendam – die in het eerste deel van deze eeuw een drietal sterke Nederlandstalige cd’s opnam. Die referentie mag je wel opvatten als een aanbeveling.

 

 

Scroll naar boven