Johan Verminnen – Tussen een glimlach en een traan

735_320x260

Tussen een glimlach en een traan

Het was al een hele tijd geleden dat Johan Verminnen een cd uitbracht met nieuwe liedjes. Nu gaat hij binnenkort op theatertournee met een programma dat gebaseerd is op zijn cd Tussen een glimlach en een traan die in het voorjaar verscheen. Het is een mooie Verminnen plaat geworden, naar mijn gevoel beter dan zijn vorige uit 2009. Het is een klassieke Verminnen cd.
Je herkent er de zanger en auteur in die hij al die jaren al is geweest. De titel haalde hij bij de onlangs overleden Brusselse vriend Toots Thielemans die ooit zijn succes verklaarde als ‘because everything I do is between a smile and a tear’. In Ouwe maten roept hij de herinnering op aan de vele collegae zangers die al overleden zijn. Hij verwijst daarbij naar hun bekendste liedjes zoals Anja bij Luc De Vos, Rozanne bij Wim De Craene, Houten kop bij Zjef Vanuytsel, en zo verder. Diverse muziekstijlen komen aan bod. Voor Mijn gitaar uit Spanje liet hij Myrddin De Cauter de muziek schrijven en Miguel Fernandez zingt er enkele Spaanse zinnen in. Mama, wat doen ze me aan is een bluesnummer over het fileleed op weg naar het werk in Brussel.
Ook op deze Verminnenplaat staat weer een vertaling, met name Les rêves sont en nous van de in 2002 te jong gestorven Pierre Rapsat. Hier wordt het Alle dromen zijn van ons.
Dat Verminnen van de zee houdt hoor je in Over zeeën en meren (een lied van Jan Savenberg), Bericht uit Oostende, Bootje van papier en Einde seizoen. In Lampedusa laat Verminnen horen dat wat maatschappelijk aan het gebeuren staat hem allesbehalve koud laat. Het frisse nummer Het meisje aan de balie heette Lente is ook van Jan Savenberg. De nu gewezen voorzitter van de raad van bestuur van Sabam zingt ook over zijn leeftijd in Meer dan zestig (‘Vijfenzestig’ klinkt wellicht wat moeilijk in een lied). Ik schreef het al: dit is een mooie Verminnen-cd.
Een nog te vermelden bijzonderheid is dat hugoKÉ de hoes en de illustraties in het boekje tekende. Die tekenaar en cartoonist tekende een halve eeuw geleden al mooie hoezen voor KoR Van der Goten, Hugo Raspoet en The Clouds. En nu wil ik graag nog eens naar het mijmerende Alles leeft luisteren. De speeldata van Verminnens tournee zijn te vinden op www.johanverminnen.be .

Scroll naar boven