John Gorka – Before beginning,

john-gorka-beginning

Before Beginning
(Red House Records RHR CD 292 / Music & Words)

Het lijkt een gimmick onder muzikanten: oude opnamen van een eerder uitgebracht album opschonen en opnieuw uitbrengen. Vaak worden de oorspronkelijke opnamen (na)bewerkt of digitaal opgepoetst. Soms krijg je geheel andere mixes, of compleet andere registraties, inclusief outtakes.
Meestal is het verschil met de gekende uitgaven minimaal of weinig interessant. Zo af en toe zit er een aantrekkelijk werkje bij. Dat is het geval met Before beginning van de Amerikaanse singer-songwriter John Gorka, op zich al een muzikant waar je je nauwelijks een buil aan zult vallen, maar we blijven kritisch.
I know is het debuut album van Gorka uit 1987. Maar twee jaar daarvoor nam hij in een studio in Nashville al een groot deel van dezelfde nummers op met studiomuzikanten in een geheel andere muzikale omlijsting. Deze Before beginning dus, kent een andere trackvolgorde en enkele tracks ontbreken of zijn op I Know vervangen door andere composities.
Toch is onmiddellijk duidelijk wie hier zijn kunsten vertoont. De stem was toen al kenmerkend, de muzikale structuur variërend van ballads tot sophisticated blues en softrock. Opener Down in the miltown is een karakteristiek nummer: zwoel en slepend, met een ingetogen ondersteuning door keybaords, een elektrtische gitaar en jazzy drums en bass. Er uit springend is de mandoline door Stuart Duncan. Die laatste speelt op een aantal tracks ook viiol, wat een geheel ander karakter aan de songs van Gorka geeft. Iets dat later nauwelijks op zijn albums terugkwam.
De wortels liggen dus al opgeslagen op dit ‘voor’debuut album van Gorka. Zo ook de heerlijke ballads als Winter Cows en I saw a stranger with your hair, beiden typerende Gorka songs. Branching out krijgt een countrysfeertje mee, met name door de falsetto stemmen van Shawn Colvin en Lucy Kaplansky. Geen nieuw, geen vernieuwend, maar wel actueel album. Eentje die niet misstaat tussen al die andere Gorka schijven.

Scroll naar boven