John McDonough – Second chances

Second chances
(2021 McDonough Records, www.johnmcdonoughlive.com)

Singer-songwriter John McDonough maakt al ruim vijfentwintig jaar deel uit van de muziekscene rond Austin, Texas. Zijn stemgeluid doet bij vlagen denken aan Elton John, terwijl zijn songstijl meer aansluit bij die van songwriters James Blunt en Damien Rice.

McDonough was zeer actief in de muziek, zowel in de studio waar hij al een aantal elektrische getinte albums heeft opgenomen, maar ook op de vele podia toonde hij zich een waar beest.
Door de Covid-crisis veranderde ook voor hem ineens alles en vielen de concerten weg. Die tijd heeft hij benut om vooral zijn akoestische gitaarspel bij te spijkeren voor zijn nieuwste album dat volledig akoestisch is, samengesteld uit songs van twee eerdere albums.

Hij verruilde Austin voor Chicago om dichter bij zijn familie te zijn, en om een voor hem volledig nieuwe scene aan te kunnen snijden. Dat verklaart ook de titel van het album, Second Chances, die eveneens een ommekeer in zijn muzikale keuzes gaat inluiden.

McDonough heeft een mooie beheerst, uitgebalanceerd en kleurrijk gitaarspel ontwikkeld. Zijn stem klinkt warm en aangenaam wat een zeer genietbaar geheel van tien songs heeft opgeleverd.

Kris Farrow vult subtiel aan met eveneens een akoestische gitaar, Cody Rathmell zingt de tweede stem, en verder is er strijkwerk van Niamh Fahy (viool, altviool) en Steve Bernal (cello).
Het percussieve gitaarspel en de prima opnamekwaliteit maken drums en bas geheel overbodig. De tweestemmige zang is prettig in balans en met gelijkwaardige volumes ingemixt, en de strijkers weten exact wanneer ze er wel en wanneer ze er niet moeten zijn. Er is duidelijk nagedacht over de arrangementen die iedere keer weer een duidelijke doch beheerste opbouw in de songs laat horen.

Second chances is duidelijk af, en met alle rust vorm gegeven en geproduceerd.

Scroll naar boven