Jos Hol – Catalpa

Catalpa
(josholmusic 04)

Op zijn 50e maakte Jos Hol zijn debuut-cd Onderhuids. De zelfgeschreven liedjes in het Limburgs maakten indruk, zeker ook op de recensenten. Een carrière lonkte. Maar met de opvolgers Verlange en het Nederlandstalige Windvogel lukte het niet om het succes van de eersteling verder te trekken naar landelijke bekendheid. Jos Hol besloot, gefrustreerd door de niet ingeloste belofte, om een punt te zetten achter zijn muzikale activiteiten. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan, en Jos kreeg na verloop van tijd als vanzelf weer inspiratie. Er borrelden melodieën op, er dienden zich flarden van teksten aan en soms zelf een compleet nummer.

Toen Jos Hol zo’n dertig nieuwe nummers had liggen, vond hij de tijd rijp voor een nieuwe cd. Daarvoor ging hij de samenwerking aan met de in Arnhem woonachtige toetsenist, arrangeur en producer Rob Geboers, die eerder werkte voor onder andere Frans Pollux en Theo Nijland. Hij gaf de liedjes muzikaal vorm, waarbij piano, orgel en andere toetseninstrumenten de hoofdrol vervullen. Tevens deed Geboers de geluidsmix en verzorgde hij de mastering. En dat deed hij meer dan adequaat.

Alle elf liedjes op Catalpa zijn – net zoals op de voorganger Windvogel – geschreven in het Nederlands, waar de nummers op de eerste twee cd’s in het Limburgs werden gebracht. Het zijn persoonlijke, bespiegelende observaties, die de balans opmaken van het leven. Teksten die hout snijden en verbeeldingskracht kennen. Bij het titelnummer vraag je jezelf af of het nu over een boom of over een mens gaat. Sterrenstof is een heerlijk associatief lied, met de hedendaagse spirituele zoektocht als thema. De liedtitel D.I.S. is een afkorting van Dissociatieve Indentiteits Stoornis, wat kinderen kunnen oplopen door een vroeg trauma. De bijbehorende video-clip werd gemaakt door twee vrouwen die zelf met deze stoornis kampen.

De fraaie vormgeving van het digipack deed Jos in samenwerking met zijn vrouw Ine Hendriks en met Peter-Paul Rutjens. Het is jammer dat de teksten niet werden meegeleverd bij de cd. Maar op de website van Jos Hol kun je alle teksten vinden, dus dat is een prima alternatief.

Website: www.joshol.com

Scroll naar boven