Jos Hol – Windvogel

windvogel

Windvogel
(Eigen uitgave www.joshol.com)

De Limburger Jos Hol was de vijftig al ruim gepasseerd toen hij zes jaar geleden zijn opvallende debuut-cd lanceerde. Die schijf met liedjes in het Limburgs werd al snel gevolgd door een tweede. Niet alleen zijn bijzondere stem en zelfgeschreven liedjes vielen daarbij op. Ook de muzikanten die hem omringden trokken de aandacht. Op zijn nieuwste album legt die harde kern – BJ Baartmans (snaren), Mike Roelofs (toetsen) en Sjoerd van Bommel (percussie) – aangevuld met Emil Szarkowicz (viool en klarinet) weer een degelijke muzikale basis.

In 2014 nodigde de Toneelgroep Maastricht Jos Hol uit om mee te spelen in de voorstelling Windvogel. Daarin zong hij ook enkele dialectliedjes om die uitvoering te ondersteunen. Geïnspireerd door de voorstelling schreef Hol nieuwe songs. Die vulde hij aan met enkele andere en daarmee werd dit album met twaalf Nederlandstalige liedjes geboren.

De manier waarop Hol zingt, blijft boeien. Hij schakelt traploos van ‘gewone’ naar kopstem en diept de emotie in zijn liedjes volledig uit. Want behalve zanger en liedschrijver is hij een voordrachtskunstenaar. Dat blijkt treffend in Als die eerste keer. Zijn gezongen boodschap met een melancholische ondertoon en een geweldige begeleiding baant zich een weg bij je naar binnen, ook op de andere tracks.

Scroll naar boven