Joshua Hyslop – In deepest blue

In deepest blue
(Nettwerk Productions 0 6700 32619 2 0/V2)

Where the mountian meets the valley was het debuut album van Canadees Joshua Hyslop. In deepest blue is de opvolger die tot stand kwam na intensief toeren. Niet in de betekenis van hoeveelheid, maar intensiteit. Mensen ontmoeten, verblijven, gesprekken, afscheid, geven en delen, emoties en gebeurtenissen beleven.
Hyslop verpakte zijn indrukken in 12 nieuwe songs. Op de cd krijg je twee bonustracks cadeau, waarvan een akoestische versie van openingsnummer The flood. Thematisch kent dit nummer gelijkenissen met het Bijbelverhaal over de verloren en teruggekeerde zoon. Hyslop nam het album op in Nashville. Vandaar wellicht de instrumentatie met onder meer viool, prachtig ingetogen in Everything unsaid samen met een heerlijk gemixte banjo die het fingerpickingwerk van Hyslop ondersteund.
Diezelfde banjo horen we terug in Living en dying, nu met een aanzwellende elektrische gitaar die voor de inkleuring zorgt. Een knap staaltje arrangeer werk. De dynamiek neemt geraffineerd toe en de spanning wordt zo fraai opgebouwd. Naast genoemde instrumenten is er een mandoline, dobro, prima gedoseerd percussiewerk en een op de achtergrond gemixt orgeltje. Maar ook zonder die uiterst fraaie invullingen houden de composities van Hyslop stand. Zijn nummers zijn toegankelijk, nergens opdringerig, ingetogen maar met voldoende diepgang. De zachte, wat hese stem van Hyslop betovert je.
Eindelijk weer eens een americana album dat niet doorsnee is, maar gelukkig in positieve zin afwijkt. Voor liefhebbers van singer-songwriters in het rijtje Jonh Gorka en Richard Shindell. Waar kwam de beste man ook al weer oorspronkelijk vandaan…?

Scroll naar boven