Joy Dunlop – Caior


(Sradag Music SRM008; Xango Music Distribution)

Joy Dunlop was voor mij een onbekende Schotse zangeres. Ze is vooral bekend als radio- en TV presentatrice, maar draait al wat jaren mee in de folkmuziek. Caior  is haar derde album onder eigen naam. Daarnaast is ze vertegenwoordigd op enkele samenwerkingsalbums.

Dunlop zingt in het Gaelic en gebruikt jigs, reels, strathspeys en de gekende waulking songs als muzikale richtlijnen. De gevarieerde songs zijn ofwel nieuw of recentelijk gecomponeerd, ofwel gearrangeerde traditionals, waarvan we er enkele kennen in andere uitvoeringen, zoals Port na cailliche van Capercaillie of de Puirt a beul Dhannsamaid le Ailean  (Julie Fowlis). Het instrumentarium van de begeleidingsband zegt al wat over de aanpak: stevig, maar wel met respect voor de traditie. Haar begeleidingsband bestaat uit (elektrisch) gitaristen Ron Jappy en Euan Malloch, fiddler Mhairi Marwick, bassist Gus Stirrat en drummer Ifedade Thomas. Ze leveren puik werk af, een enigszins gesofisticeerde vorm van folkrock.

De stem van Dunlop is wat scherper en meer sopraan dan alt in vergelijking met gekendere Schotse zangeressen, maar wel loepzuiver en krachtig. Ze weet zowel met rustige ballads als Cadal Cuain, als met een opzwepende mouthmusic set – de Port a beul­ – te overtuigen. 

Scroll naar boven