JP Piirainen – Twined

Twined
(Nordic Notes NN099)

Wanneer je een klassiek gitaar studie combineert met interesse voor Scandinavische folk dan krijg je een wonderschoon fingerpicking gitaar album dat associaties oproept met de Keltische open stemming gitaarstijl in kenmerkende open stemming, de Amerikaanse fingerpicking traditie en de eigentijdse new acoustic music. Voeg daarbij flarden van rock en een vleugje jazz, maar geen stem en je hebt de ingrediënten van het verbluffende derde album van de Finse gitarist JP Piirainen.
Op één na zijn alle composities van Piirainen zelf, met kop en start, dynamiek, prettig in het gehoor, kracht en subtiliteit. Als je weet dat het album in licentie verschijnt bij Christian Pliefke’s Nordic Notes label, weet je ook dat het met de kwaliteit en de creativiteit goed zit.
Piirainen laat zich op een klein aantal tracks bijstaan, onder andere in Rascal, waarin Venla Ilona Blom voor human beatbox zorgt. Je moet goed luisteren om inderdaad te ontdekken dat het een menselijk ritme-instrument is, nauwelijks te onderscheiden van een materieel. In het daaropvolgende Westavirta/Countercurrent hoor je even subtiel de kantele van Maija Kauhanen. In Traffic gaat Piiraien een gitaarduet aan met Petteri Sariola in een nummer dat zowel rock als jig elementen herbergt.
De meeste nummers duren pakweg vier tot vijf minuten, met uitzondering van het slotnummer Kaksi Polkua/Two Paths, een track met twee gezichten en een waardige afsluiter van een prima cd.

Scroll naar boven