Kairos Collective – Europe

Europe
(TouMilou records #3 /  Xango Music Distribution)

Al eerder besprak ik de cd Piri Reis van een gezelschap rond de Nederlandse componist Michiel van der Meulen in lovende woorden. Het enige kritiekpunt was de te korte speelduur van de cd. Van der Meulen heeft zich dat aangetrokken en levert nu een cd op met een lengte van pakweg een uur.
Die muziek, zijn composities, brengt hij ten gehore met vrijwel dezelfde muzikanten: Harris Lambrakis (ney), Giorgos Papaioannou (viool), Manolis Kanakakis (kanun), Marija Katsouna (percussie), aangevuld met gastbijdragen van Nikos Papaioannou (cello), Albert van der Meulen (accordeon), Vagelis Karipis (rek) en Roel Sluis (vocalen). De componist voegt daar op enkele tracks tambura aan toe.
Weinig wijzigingen dus en dat geldt eveneens voor de beoordeling. Weer niveau van de hoogste trede. Improvisatie en modaliteit staan centraal, niet de melodie op zich. De ondertitel luidt daarom wederom  contemporary modal music. Van die omschrijving is geen woord gelogen of overdreven. Het geheel is gebaseerd op modaliteit, de Perzische maqam met een vleug Mediterrane invloeden en klinkt behoorlijk authentiek zonder strak traditioneel of conventioneel te zijn.
Van der Meulen heeft de muziek en het componeren niet van een vreemde: vader Albert was aanjager met de toen ‘vreemde’ Griekse en Balkan muziek die hij samen met zijn leermeester Wouter Swets (beiden Calgija) met de pap(a)lepel ingegoten kreeg. Bij Ross Daly, de ‘goeroe’ van de modale muziek, leerde hij verder de kneepjes van het vak. En hoe: je zal toch maar als nuchtere Hollandse knaap dit soort composities uit je pen laten vloeien. En daarbij de juiste mensen voor de uitvoering weten te strikken!
Die uitvoeringsstandaard is zeer hoog, de transparantie van de diverse instrumenten voortreffelijk en de composities uitdagend, meevoerend en verbeeldend. Van der Meulen verdient een standbeeld!

Scroll naar boven