Kala Jula & Gangbé Brass Band – Asro

(Buda Musique 860380)

Kala Jula is de samenwerking tussen Samba Diabaté (gitaar) en Vincent Zanetti (gitaar, kora, djembe), inmiddels uitgebreid met Mahamadou Diabaté (jeli n’goni) en zanger/balafonspeler Fama Diabaté. Kala Jula produceerde enkele hoogstaande albums met West-Afrikaanse Jeli en Mandémuziek. Heerlijk voortkabbelende, hypnotiserende ritmes met fraaie gitaar, dan wel kora soli.

Asro is een conceptalbum met de Gangbé Brass Band waarmee, zoals Zanetti het in de hoestekst uitlegt, een reis wordt gemaakt van Mali en Benin tot de Cariben en New Orleans, een Pan-Afrikaanse reis. De muziek van Kala Jula is vaak heel transparant, maar hier soms verpakt in een bombastisch aandoend kabaal. De brassband overvleugelt het breekbare, drukt het als het ware gewoon weg. De brass-sectie van de band, met trombone, saxofoon, bugel, trompet en sousafoon en twee percussionisten, laat de boel swingen getuige ook de enthousiaste reacties van het publiek. Deze live opnamen in Theatre du Crochetan in het Zwitserse Monthey werden reeds gemaakt op 3 oktober 2019.

Maar dat is niet de kracht van Kala Jula. Die ligt toch meer in de verfijnde ballads als Sadio pan na en Mali sadio, met mystiek getokkelde klanken op gitaar en/of kora en de krachtige stem van Fama Diabaté. Openingstrack Azanlin/Takin en slottrack Asro zetten je wellicht op het verkeerde been. Dit zijn juist de twee tracks waar de Brassband te overheersend klinkt. Daartussendoor bewijzen ze dat de combinatie met soms subtiele toevoeging van koperklanken in een zorgvuldig opgebouwd arrangement verrassend kan klinken. Het kan dus wel…

Scroll naar boven