Kala Jula – Mande Kulu

Mande Kulu
(Buda Musique 860307)

Mande Kulu is het derde samenwerkingsalbum tussen Samba Diabate (gitaren, jeli n’goni) en Vincent Zanetti (gitaar, zena, djembe). Intussen speelt het duo onder de naam van hun eerste cd Kala Jula.
Op deze derde schijf krijgen ze ondersteuning van Jacky Molard (viool, altviool) en contrabassiste Hélène Labarière. De rol van de laatste twee is meestal een achtergrondbijdrage: sfeerverhogend en zeker toevoegend. Af en toe springen ze uit de band en nemen een belangrijke solo of intro voor hun rekening. Zo zet Labarière een fraaie introductie neer in Dan masa wulani, terwijl later daarin Molard even los gaat met een vioolsolo. Hij doet dat subliem nog een keer in Mogoja yi.
Het hele album straalt een ongelooflijke rust uit, haast bezinning. Dat wil volstrekt niet zeggen dat het slaapverwekkend is. Integendeel: het album grijpt je bij de strot, sleurt je mee midden in de cultuur van de Mandé uit Mali. En dat is gezien de hoestekst ook de bedoeling. Zanetti en Diabate weten dat gevoel dus subliem over te brengen.
De composities kennen zowel een sterke lyriek als opwekkende ritme. Alle songs zijn van eigen hand, weliswaar gebaseerd op oude thematiek, ritmen en structuren van de oude samenleving en de griots. Het geheel instrumentale album boeit van de eerste tot de laatste seconde. Dat muziek uit of gebaseerd op de Malinese tradities niet louter swingend, maar net zo goed ontroerend kan zijn bewijst dit album zonder twijfel. Een groots album.

Scroll naar boven