Kanazoe Orkestra – Tolonso

Tolonso
(Buda Musiques 7748082)

Van Kanazoe Orkestra ontbreekt informatie over herkomst en historie. Muzikaal gezien plaats je ze in West Afrika, gezien een instrumentarium dat balafon en n’goni bevat.
Die balafonspeler, Seydou ‘Kanazoe’ Diabate is overigens niet de minste!. Zijn instrument komt nog duidelijk uit het klankspectrum. Het andere authentieke instrument, de n’goni, een stuk minder. Zoals vaak bij hedendaagse West Afrikaanse groepen overheersen bas en drums/percussie, naast elektrisch gitaar/keyboard. Prominenter in het gehoor is de sax (Martin Etienne), waarmee het eclectische naar voren komt.
Kanazoe Orketra is duidelijk geënt in de West Afrikaanse (Malinese?) muziekcultuur, maar heeft zich aangepast aan de Europese smaak. Gezien het label zal het me niet verbazen als de muzikanten Frankrijk als thuishaven hebben.
Opvallend in nog de krachtige, karaktervolle stem van leadzanger Losse Keita. Wat een volume! Hij wordt bijgestaan door de onvermijdelijke ‘koortjes’ met vrouwenstemmen. Dansbare, vrolijke, swingende en moderne muziek van dit orkestra.

Scroll naar boven