Katerina Papadopoulou & Anastatica – Anastasis, a journey through old Greek music

Anastasis, a journey through old Greek music
(Saphrane S62620; Music & Words)

Op het Saphrane label van Music & Words verschenen al eerder uitstekende releases. Die reeks wordt met Anastasis van de Griekse zangeres Karina Papadopoulou en de begeleidingsgroep Anastatica gecontinueerd.

Als eerste valt de valt de significante stem van Papadopoulou op. Donker fluweel, zacht van klank, maar niet van volume, robuust en zelfverzekerd. Dan ga je verder ontleden en komt de kwaliteit van de begeleiders naar boven drijven. De kanun (Stefanos Dorbarakis) speelt een centrale rol en is prominent aanwezig. Prominent, niet overdadig. Het instrument is zowel krachtig als mysterieus. Luister naar het schitterende intro van Rise en het voortreffelijke samenspel met de gestreken bas (Theodoros Kouelis).

De Kretenzer- of Egeïsche lyra kan niet ontbreken (Giorgos Kontogiannis), evenals de saz of luit (Kyriakos Tapakis) en de Mediterrane percussie (Manouson Klapkakis). In Ikariotikos dance is er een hoofdrol voor de knap bespeelde doedelzak (Chariton Charitonidis).

Ondanks een wellicht enigszins standaard bezetting klinkt de muziek van het ensemble niet stereotiep. Er zweven wat jazzy invloeden door (Milisso), maar eveneens westerse harmonieën. Voeg daarbij Oost- en Zuid Europese ritmen, een snuifje arabica bij de basis van de oude Griekse liederen. Die herkomst is eveneens avontuurlijk: Smyrna, Macedonië, Ikarian, Thracië, Pontus, zuid Italië en zelfs een Hebreeuws slaapliedje.

De onderwerpen variëren van (verloren) liefde, mythologie, hymnen, afscheid, heroïsme en dus troostliederen. Afhankelijk van het onderwerp wijzigt ritme en/of tempo. Het ene lied is subliem in eenvoud, melancholisch in de beste betekenis, anderen zijn opzwepend, fel en krachtig, of weer meditatief en mysterieus. Je verveelt je geen moment bij de volle speelduur van ruim een uur.

Dit is muziek gebracht met hartstocht, kunde en overtuiging.

Scroll naar boven