Katie Thompson – Bittersweet

Bittersweet
(Quirkymusic, www.katiethompson.co.nz)

In de huiselijke studio van co-producer Ben Edwards zag het nieuwste album van de Nieuw Zeelandse singer-songwriter Katie Thompson het levenslicht. Het is het derde studio-album voor de zangeres/gitariste, die enige jaren haar muzikale activiteiten op een lager pitje had staan.
Bittersweet laat elf zeer volwassen songs horen waarvan Alcohol & Pills (Fred Eaglesmith) de enige cover is. Thompson graaft diep in haar jeugdjaren en kijkt terug op sfeervolle momenten in haar leven. Maar ook het leven ‘on the road’ komt aan bod zoals in de song Rock & roll, waarin ze beschrijft dat er altijd wel iemand in het publiek is die vraagt of ze ook iets bekends kan zingen. De duistere sfeer en de laidback-zang geeft je haast het gevoel alsof je live aanwezig bent bij de conversatie tussen Thompson en de zeurende concertbezoeker.
Thompson beschikt over een hypnotiserende stem die doorgaans ingetogen blijft, maar helemaal tot wasdom komt in de opzwepende countryrock-song Straight Talking Woman. Bittersweet is niet opgenomen vanuit een vintage studio-afweging, maar herbergt wel veel elementen uit de americana van weleer. Zo klinken vooral de elektrische gitaren en pedal steel met dito galmen als warme sferische momenten uit vervlogen tijden.
Thompson houdt de frisse binding met het hedendaagse in stand, en vervalt geen moment in nostalgie. West Coast is zo’n voorbeeld van een frisse compositie die bij de eerste kennismaking goed blijft hangen. Eigenlijk hebben de meeste songs op dit album de kracht om in het hoofd te blijven spoken. De meest gave song, It ain’t easy, heeft ze tot het laatst bewaard.
Bittersweet is een verrassing, een ware parel!

Scroll naar boven