Katrien Verfaillie – Gie Zorgt

Gie zorgt 
(zie: www.pigeononpiano.com, www.katrienverfaillie.be)

Katrien Verfaillie is pianiste-componiste en woont in Gent. Ze groeide op in Stavele, een dorp aan de IJzer in de West-Vlaamse Westhoek. Door de corona-pandemie heeft ze ontdekt dat ze ook graag zingt, zegt ze. Een jaar geleden schreef ze een liedje over de lockdown en het verbod om ouders en ouderen te bezoeken in de zorginstellingen. In haar onvervalst Westhoek-dialect schreef ze een tekst op de melodie van La montagne van Jean Ferrat (of Sonnevelds Het dorp, zo je wilt): Kunnik nemi na joen komn (ik kan niet meer naar jou komen).

Ze zong het samen met Raf Walschaerts (Kommil Foo) en zette een filmpje op YouTube. Het werd ruim verspreid via de sociale media en groeide uit, naar Vlaamse normen, tot een mega-hit. Tijdens de slotshow van De Warmste Week op VRT zei Martine Tanghe, ex-nieuwsanker, dat dat voor haar hét lied van 2020 was. Katrien Verfaillie kwam het live zingen.

In de loop van het jaar heeft Verfaillie nog vijf corona-liedjes geschreven, nu op eigen melodieën. Aangevuld met zes pianocomposities maakte ze er een cd van als een “ode aan de zorg”. Op het inlegboekje bij de cd schrijft ze: “Lieve mensen van de Zorg, Kies je gezelligste zetel uit. Schenk je iets lekkers in. Vlij je neder en hopelijk kun je genieten van de liedjes die ik tijdens de corona-tijd voor jullie schreef!”.

En of ze gelijk heeft. Het is zalig om naar deze mooie en gevatte liedjes, afgewisseld met pianospel, te luisteren. Voor velen zal het West-Vlaams dialect niet onmiddellijk te vatten zijn.

Het lied Leen en Rik bijvoorbeeld gaat niet over een gelukkig paar of een zus en broer, maar over pijn (zeeër) aan de lenden en de rug. Menschn gaat over mensen die voor mensen zorgen. Andere titels zijn Mémé en ’t Is van da! Het laatste lied heet Ode en is een terechte ode aan alle mensen die hebben moeten strijden aan het (corona)front.

Van het aanschaffen van de cd Gie zorgt zal je geen spijt hebben. En laat het West-Vlaams maar geen beletsel zijn. Bij de cd steekt een geheime code, waarmee je naar de mooie video’s van de liedjes kunt kijken en waarmee je ook een Nederlandse vertaling van de West-Vlaamse teksten kunt lezen. Was Kunnik nemi na joen komn hét liedje van 2020, Gie zorgt wordt mogelijks dé cd van 2021. Voor mij alvast wel, tot op vandaag.

Scroll naar boven