Kazut de Tyr – Jorjuna

Jorjuna
(Hirustica HIR930199 / Xango Music Distribution)

Dat ze in folky Bretagne niet vies zijn van een potje mengen, wordt geïllustreerd door de vele projecten die in de Franse streek het levenslicht zien. Van Balkaninvloeden tot samenwerking met Noord-Afrikaanse muzikanten, muziek uit India, maar ook met afwijkende stijlen als hardrock en zelfs grunge.
Kazut de Tyr is zo’n nieuw project met twee bekenden: Gaby Kerdoncuff (trompet en bombarde) en accordeonist Jean le Floc’h. Samen met percussionist Yves-marie Barthou vormen zij het oorspronkelijk trio. Maar niet onbelangrijk zijn de geïnviteerde musici. Al op de eerste tracks (Ton bale Daniel Phillipe, gekoppeld aan Mihabadim) duiken dominerende klanken van de qanun en Koerdische zang op. Vreemd is ook een echte Bretonse melodie (An hini gozh) gespeeld te horen door kanun, afgewisseld door trompet, met de accordeon en percussie als basis.
En zo worden Bretonse liederen gezongen of gespeeld met niet Bretonse instrumenten en Iraans/Koerdische of Balkan nummers door de Bretonse mangel gehaald. Het fraaie Boked Eured transformeert zo van een relatief traditioneel uitgevoerd nummer naar een eclectische versie met invloeden uit het oosten. En een Bretons gedicht, voorzien van een melodie uit de streek rond Vannes wordt geïntroduceerd met een sazsolo. De kanun pikt de Bretonse ritmen op en leidt naar het lied met Eric Mennetau als zanger.
Het zit allemaal heel doordacht in elkaar, is gedurfd, uniek, vooruitstrevend. Integratie en assimilatie staan centraal, maar ik ben bang dat dit uitzonderlijke project de luisteraar te vaak op het verkeerde been zet en daardoor boter noch vis bij de liefhebber is. Jammer, want zo’n product verdient meer aandacht en bekendheid.

Scroll naar boven