Kevin Dempsey & Joe Broughton – Off by heart

Off by heart
(SAECD 14)

Al jaren had het duo plannen om een vervolg-cd te maken om de trilogie te voltooien. Het kwam er telkens – tot dit voorjaar –  niet van. Nu is er dan Off by heart van Kevin Dempsey en Joe Broughton.
Dempsey is een zeer begenadigd gitarist en speelde onder meer in Dando Shaft, met Dave Swarbrick  en Chris Leslie in Whippersnapper en vormde later met de twee violisten afzonderlijke duo’s en later nog in Swarb’s Lazarus. Intussen ontstond het duo Dempsey-Broughton. De violist begon zijn carrière als jongleur, alvorens hij in een van de vele Albion Bands belandde. Inmiddels is hij de kartrekker van The Urban Folk Quartet.
Wellicht door de lange tussenpozen verschilt Off by heart aanzienlijk van zijn voorgangers. Uiteraard staan viool, mandoline en gitaar als begeleidingsinstrumenten centraal en is de wat hese, zwoele stem van Dempsey herkenbaar uit duizenden. Het verschil zit hem vooral in de compositiestructuur. De muziek die Demsey-Broughton brengt is hoge school folk. Op voorgaande albums was regelmatig een straight uitgevoerd nummer te vinden, dat met grote kwaliteit werd gespeeld.
Off by heart opent nog met een knappe ballad Resurrection Jack, maar dan is het wel gedaan met de regelmaat. De politiek geladen traditional Wheels of the world begint met onnavolgbare riffs op gitaar en in de tussenstukken volgt het ene maataccent op het andere, waardoor een bijzonder interessant ritme ontstaat. The post truth reel is geen doorsnee reel. Veel syncopen, wederom ritme- en vooral tempowisselingen en jazzy akkoorden en vioolsoli. Het daaropvolgende instrumentale Just before the news kent eveneens toonsoortwisselingen en jazzy akkoorden.
Met een fraaie opbouw, doordrenkt met spanning en dynamiek, wordt de instrumentale hymne De Pascale ingezet. Maar ook hier naarmate het nummer vordert volop improvisatie van vooral mandoline. Wicked Polly is een Ozark traditional en begint als zodanig, maar groeit uit tot haast een symfonie met gedubde violen en een funky ritme. Na de swinginstrumental La moreau volgt een redelijk rechtoe rechtaan uitgevoerde traditional Two constant lovers. Dempsey is vocaal hier erg sterk en de gitaarbegeleiding er een zoals alleen hij dat kan.
De cd wordt afgesloten met The recovery shuffle, waarin Dempsey en Broughton opnieuw laten horen meesters van de tempo-, ritme- en toonsoortwisselingen en (jazzy en funky) harmonieën te zijn. Off by heart  is geen makkelijk album, maar door veelvuldig beluisteren zal je de finesses, de klasse en kwaliteit van deze twee supermusici gaan waarderen.

Scroll naar boven