Khusugtun – Jangar

Jangar
(Buda Musique 860360)

Zo’n drie decennia geleden was muziek uit Mongolië en Tuva erg populair in de wereldmuziekscene. In Nederland kenden we vooral Huun Huur Tu en Yat-Kha. Keel- en boventoonzang werd ineens ingeoefend, net zoals er instrumenten als de paardenhoofdviool werden geïmporteerd.
Die rage ligt al lang achter ons. Na de hype sijpelde er maar verdomd weinig meer door uit die Aziatische streek. Als je nu het net verschenen Jangar van de formatie Khusugtun beluistert, klinkt dat niet meer vreemd, eerder vertrouwd in de oren. Het zeskoppige gezelschap bespeelt traditionele instrumenten als de khöömli (paardenviool in diverse formaten) en de tömör khuur (mondharp) naast varianten van de (bamboe)fluit, gitaar en diverse percussie-instrumenten.
Verfrissend is de zither met de geplukte snaren en de glissandi. Dat alles geeft een wat ruimere klank, al domineren de gestreken instrumenten toch in het totaalbeeld. Alle leden zingen daarbij. Ook polyfoon, zoals is het fraaie onbegeleide Tes gol te horen is. In  Arvan khoyyor jil is de mooie heldere stem van het enige vrouwelijke lid Amarbayasgalan Chovjoo goed te horen.
Jangar is zelfs voor onze westerse oren zeer toegankelijk en klinkt uiterst aangenaam. Khusugtun is de hype voorbij en maakt goed te verteren eigentijdse Mongoolse wereldmuziek.

Scroll naar boven