Kimberly Claeys – Secrets de mon Jardin

Kimberly Claeys kennen we al van Little Kim & The Alley Apple 3. In een recensie van 12 oktober 2016 schreef Ron Janssen over haar stem: Kim heeft een zeer aangename zangstem. En verder: een lieve stem. En ook: een loepzuivere stem.
Met die stem zingt ze nu Franse chansons op de cd “Secrets de mon jardin”. Haar dictie van het Frans is zuiverder dan wat we de laatste jaren van veel jonge Franse chansonnière te horen kregen. Tekst en muziek van de meeste van de dertien liederen zijn van Lieven Tavernier. Ze zingen over verliefdheid, liefde, beminnen, liefdesverdriet… Steeds op een erg poëtische manier verwoord.
De muziek werd gearrangeerd door de Gentse violist Philippe de Chaffoy, die ook een aantal andere instrumenten programmeerde. Verder wordt Kimberley begeleid door Rony Verbiest die op een aantal nummers klarinet speelt en op andere zijn mooi eigenzinnig accordeonspel laat horen.
Meestal zijn het nieuwe liederen van Lieven Tavernier. Enkele zijn vertalingen van vroegere nummers zoals Eerste sneeuw, hier prachtig vertaald in La première neige. La cathédrale kennen we al van de cd Witzand uit 2011. Het lied wordt in duet gezongen met Tavernier zelf. Erg leuk en speels is Mon chien, mon chat, ma perruche.
Het nummer Jeanine dat we al kenden van de cd Ilja uit 2002 is een vertaling naar het Frans door Philippe de Riemaecker. Op het einde van dat nummer krijgen de muzikanten vrij spel en gaan ze nog enkele minuten speels door waarbij Verbiest erg inventief is op zijn klarinet. Op de cd staat ook een tekst van Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck, door Tavernier op muziek gezet: Et s’il revenait un jour.
De cd besluit met het vrij bekende Cœur de rubis van Jacques Prévert. Het is al vele keren gezongen door Franse zangers en zangeressen op muziek van Henri Crolla. Hier kreeg de tekst een erg geslaagde melodie mee van Philippe de Chaffoy.
Secrets de mon jardin is een bijzonder mooie verzameling Franse liedjes over liefde. De cd is echter (voorlopig?) niet in de handel. Geïnteresseerden kunnen een mail sturen naar Kimberly: .

Scroll naar boven