Kopsmart Schrêwende mêwe

Schrêwende mêwe
(www.kopsmart.nl)

Iets dat verdwijnt, ga je missen. Dat vinden Arie Spaans en Remco Prins ook van het Scheveningse dialect. De gepokt en gemazelde muzikanten gingen daarom liedjes schrijven in hun streektaal, die – ondanks dat Den Haag tegen de vissersplaats is aangeplakt – een geheel eigen karakter heeft.

Op vlaggetjesdag lieten zij hun korte debuutalbum met zeven tracks te water. De liedjes zijn niet alleen in het plaatselijk dialect, maar ook op een of andere manier met Scheveningen verbonden. Zo verhaalt Prenter over de spanning van de eerste afvaart. In Ope waeter vermengt weemoed zich met het ruime sop en in Ocheitjelief stelt Kopsmart de metamorfose van het vissersdorp naar een mondaine badplaats aan de kaak.

Arie Spaans (zang en gitaar), Remco Prins (elektrische gitaar), Jan de Boer (bas), Rob Sprinkhuizen (percussie en slagwerk) en Allard Roberts (hoorn en percussie) zetten lichtvoetige en solide muziek neer. Toch is die niet in een hokje te plaatsen. Er klinkt onder meer rock, country en ska. In Zêdrift ligt Istanboel zelfs een stuk dichter bij Scheveningen dan we altijd hebben gedacht. De folky sfeer is zelden ver weg. Ook worden de hoorn en diverse elektronische klanken effectief ingezet op deze heerlijk ontspannende cd.

Scroll naar boven