Krilja – Roma songs from Russia & Eastern Europa

Roma songs from Russia & Eastern Europa
(KRILCD001)

Emil Pernblad (gitaar en achtergrondzang) en Jonas Liljeström (viool, achtergrondzang) vormen ook The Celtic duo. In het trio Krilja worden zij aangevuld door zangeres Marita Johansson en brengen zij Roma muziek, specifiek uit Rusland en Oost-Europa. Het 20 pagina’s tellende boekwerkje bij de cd geeft een uitstekende geschiedenis beschrijving van het Roma volk, hun reis van – vermoedelijk –  India tot aan de Atlantische oceaan.

Behalve de volksgeschiedenis vol tragedie en discriminatie benadrukken ze tevens het belang van muziek en de Roma muzikanten. De tekst wordt vergezeld van fraaie illustraties middels oude foto’s en tekeningen. Op zich is dit alles al interessant genoeg, maar het draait tenslotte om de muziek. Daar is weinig mis mee. Het druk versierde vioolspel van Liljeström en het pittige, stuwende gitaarspel van Pernblad past hier perfect en beter dan in The Celtic duo. Voeg daarbij de heldere doch warme stem vol decoraties van Johansson en je hebt een top trio.

Ondanks de verfraaiingen is er geen sprake van chaotische brij, zoals je wel tegenkomt bij de tarafs. Het transparante heeft wellicht te maken met de repertoirekeuze: veel songs en verhalende liederen. Zonder een echt uitspringend hoogtepunt blijft de cd de volle speellengte – zo’n 55 minuten – boeien en zelfs voor niet geoefende Roma muziek luisteraars een aangename cd.

Scroll naar boven