Krilja – Sosnitsa / Salamander – Jojnes Trojm

Twee cd’s uit Zweden met muziek die je niet verwacht uit dat land: één met muziek uit Rusland en Oost-Europa en één met Jiddische muziek. En die cd’s worden dan ook nog muzikaal ingevuld door dezelfde personen: Marita Johansson (zang, gitaar, tamboerijn, vinger cymbaal), Jonas Liljeström (zang, viool, percussie, piano) en Emil Pernblad (bouzouki). Zelfs de gastmuzikant speelt op beide cd’s mee: Johannes Lundberg (contrabas).

Krilja
Sosnitsa
(Liljans Musik KRILCD002)

Krilja (vleugels) speelt op Sosnitsa zestien Roma liederen uit Rusland en Oost-Europa over zorgen en pijn, maar ook over liefde en passie. In het omvangrijke cd-boekje vind je informatie over de muzikanten, achtergrondinfo over de Roma en hun muziek en toelichting op alle opgenomen tracks. De begeleiding is eenvoudig gehouden met akoestische gitaar, viool en percussie. De viool speelt een hoofdrol, als zijnde het enige melodie-instrument.

De zang van Marita kan mij niet zo bekoren. Wat weinig expressie en een beperkt bereik. Violist Jonas zingt ook, en zijn stem bevalt me beter. Hij komt als zanger echter minder vaak aan bod. Het repertoire is goed gekozen. Het meeste ervan heeft een Russische afkomst, maar er zijn ook enkele liederen en melodieën uit Slovakije en Hongarije.

Gitarist Emil heeft in Spanje de flamenco bestudeerd en dat hoor je af en toe doorsijpelen in de Roma liederen. Wat overigens uitstekend werkt. Het verhoogt het dramatisch effect.
Er is ook één Jiddische melodie te vinden tussen het Roma repertoire: Tanz tanz Yidelech.


Salamander
Jojnes Trojm
(Liljans Musik SALAM003)

Ook Jojnes Trojm (de droom van Jonas) van Salamander bevat 16 nummers. En ook hier weer een goed gevuld boekje met informatie over de speelstijl en de gespeelde nummers. Het is de derde cd van Salamander. De stem van Marita komt hier beter tot zijn recht, hoewel ze mij ook hier niet altijd kan overtuigen. De instrumentale bezetting is zeer vergelijkbaar met Krilja, met als grootste verschil dat Emil Pernblad hier Ierse bouzouki speelt in plaats van nylon-snarige gitaar. Het spelen van melodie is ook hier de hoofdtaak van de viool.

Er wordt voornamelijk in het Hebreeuws en in Ladino gezongen, maar ook in het Jiddisch, Grieks, Frans, Italiaans en zelfs in het Oost-Fries. Een bonte schakering dus. Het tempo ligt vooral laag. Echte luistermuziek derhalve. Wat de cd interessant maakt, is dat het geboden repertoire niet zo voor hand liggend is. Er werd ook afwijkend repertoire ingevoegd, zoals het instrumentale titelnummer, dat werd gecomponeerd door violist Jonas, en de Ierse tune Peacock’s feather. Dat maakt het wat mij betreft alleen maar leuker.


Scroll naar boven