Kris de Bruyne overleden

Op 3 februari overleed op 70-jarige leeftijd de Vlaamse zanger en muzikant Kris de Bruyne, na een ongelijke strijd met Alzheimer. De Bruyne is in Nederland vooral bekend van het lied Amsterdam uit het album Ook voor jou. Het lied werd gebruikt bij de reclame van het merk oude kaas uit de hoofdstad. Maar de betekenis van de Bruyne voor het Nederlandstalige lied gaat verder dan dat.

Hij werd ooit ontdekt door Wannes van de Velde en was actief in het circuit van de kleinkunst. Met collega’s als Johan Verminnen, Raymond van het Groenewoud, Zjef Vanuytsel en Luuk Saffloer vormde hij de spil van het Vlaamse neo-chanson. In tegenstelling tot genoemden genoot De Bruyne al enige bekendheid toen hij samen ging werken met het komische duo Lamp & Lazerus (Guido Van Hellemont en Wim Bulens). De peulschil en De onverbiddelijke zoener werden zijn eerste hits.

De allereerste soloplaat, uit 1973 en simpelweg Kris de Bruyne getiteld, werd neergesabeld door de pers en was daardoor een commerciële flop. Het zou te stevig zijn met recalcitrante teksten volgens de regels van de kleinkunst. De Bruyne zette echter een neo-versie van de Vlaamse rock neer, waar latere groepen op konden voortborduren.

Zijn tweede plaat neemt hij op met onder meer zijn broer Koen, een klassiek opgeleide pianist. Met Ook voor jou komen de meest bekende songs als Vilvoorde City, ’s nachts als het donker is en uiteraard Amsterdam.
De Vlaamse liedjesschrijver nam eind jaren zeventig/begin jaren tachtig een lange time out, mede veroorzaakt door het overlijden van twee broers met korte tussenpose.

Hij vertrekt naar Amerika, keert terug om opnieuw te gaan studeren en langzaam aan richt hij zich weer op het maken van liedjes. Hij beschrijft het album Kris de Bruyne band zelf als een mijlpaal in zijn carrière. Je suis gaga komt op nummer 1 in de Vlaamse top 10. De Bruyne blijft platen opnemen, maar gaat ook produceren voor anderen (onder andere Thé Lau), componeert voor film en documentaires, stelt een boek samen over songteksten en schrijft andere boeken.
La Matanza Songs is in 2011 zijn laatste studio album. Diverse verzamelaars en een enkele liveplaat verschijnen nog. Zijn laatste huzarenstukje was het uitbrengen van de complete catalogus met jazzopnamen van broer Koen.

Scroll naar boven