Krzysztof Groen – Noar de volgende ronde

Noar de volgende ronde
(Eigen uitgave: littlecash.webs.com)

Nog maar eenentwintig en toch al drie solo-cd’s uitgebracht. Dat is in het kort de muzikale carrière van de in Polen geboren en in Nederland geadopteerde Krzysztof Groen.

De eerste twee Engelstalige schijven waren gevuld met covers van John Denver en andere countrysterren. Zijn nieuwste cd kent tien liedjes in het Gronings, begeleid op gitaar en mondharmonica. Henk Puister schreef de teksten en Groen componeerde de muziek. Countryinvloeden zijn herkenbaar, maar de muziek bevat duidelijk folk- en blueselementen.

De teksten zijn veelzijdig. Zo is er het gevoelige Wichtje. Daarin wordt een meisje met een geestelijke achterstand geconfronteerd met het voortrazende verkeer. Het folky Noaberhulp gaat in op de verharding van de maatschappij. In de countryblues Ome Hendrik beschrijft tekstschrijver Puister humoristisch zijn eigen onhandigheid met de computer en het vrolijke Sukkeloadebroen vertelt over een multiculturele ontmoeting. Helaas zijn – uit kostenoverwegingen – de teksten niet bijgevoegd. Daar staat tegenover dat de stem van de Groninger zanger goed verstaanbaar is.

De samenwerking tussen Puister en Groen werpt duidelijk vruchten af. Kijkend naar de muzikale voetstappen die Krzysztof Groen nu al heeft gezet, kan het niet anders dan dat we nog veel meer van deze zanger-gitarist zullen horen.

Scroll naar boven