Kudsi Erguner & Lamekan ensemble – Fragments des ceremonies soefies

Fragments des ceremonies soufies
(Seyir Muzik 2GN013; Xango Music distribution)

De Turkse neyspeler Kudsi Erguner is de belangrijkste vertegenwoordiger van de Ottomaanse klassieke muziek en de Turkse tak van de Sufi muziek en ideologie. Samen met het Belgisch-Turkse sextet Lamekan ensemble onder begeleiding van de oudspeler Tristan Driessens nam hij in het Gentse Bijloke een meesterlijk album op, geconcentreerd rond oude overgeleverde Sufi melodieën en teksten.

In zes (zeer) lange tracks en één korter recital word je meegenomen in de wereld van de Sufi. Erguner zorgde met zijn kennis voor de arrangementen en bespeelt uiteraard zelf de ney. Dat instrument wordt in het indrukwekkend bijgevoegd boekwerkje van 76 pagina’s beschreven als de ziel van de muziek, waarbij de ney een parafrase is voor de mens.

Overigens wordt in dat zelfde boekwerkje uitgebreid ingegaan op de achtergronden, de historie van de Klassieke Ottomaanse muziek en met name op de geschiedenis van de Sufi. Daarin lees je dat de muziek aanvankelijk strikt vocaal was, slecht begeleid door percussie.

Op deze cd merk je dat de ney vrij getrouw de zanglijnen volgt. Doch de eigentijdse Erguner versie bevat ook viool, cello, qanun en oud begeleidingen in de melodieën. En dat komt de afwisseling ten goede, zeker in vergelijking met het laatste album van Erguner, dat slechts ney en percussie kende.

De uitvoering van de muziek is groots, evenals dat de opnamen zeer helder en direct klinken. Fragments des ceremonies soufies is een fraaie uitgave en een waardevol document.

Scroll naar boven