KV Express – Zafon

Zafon
(Homerecords.be)

KV Express is een projectnaam van de virtuoze trekharmonicaspeelster Sophie Cavez, waarachter geen hele band, maar een soliste schuil gaat. Zafon is haar volgende creatie die duidelijk laat horen dat de balgkoningin uit België komt, al staat Cavez open voor alle kleuren van de wereldmuziek, waardoor haar eigen geschreven werk een behoorlijk cross-over gehalte heeft.
De Castagnari trekharmonica is zeer smaakvol opgenomen, en Cavez laveert met een ongelooflijke precisie over de knoppen van zowel de diskant als de baskant. De jonge virtuoze houdt de muziek spannend, waardoor ze ook moeiteloos de niet kenner van het typische trekharmonicageluid weet te boeien. Op een compositie van Andy Cutting na is het album uitsluitend met eigen werk gevuld. Cavez speelt naast de trekharmonica ook basgitaar, harmonium, melodica, en past op een fraaie manier haar stem tussen de rijkheid aan klanken.
Ook zijn een aantal gastmuzikanten van de partij, waaronder Ud-speler Karim Baggili, draailierspeler Grégory Jolivet, percussionist Jo Zanders en nyckelharpaspeler Didier Francois. Cavez speelt met klanken, sferen en syncopen, een mooie serene speelstijl in stuk voor stuk pakkende composities die heel aangenaam in het gehoor liggen.
Het ene moment wordt de boog gespannen, om vervolgens helemaal los te gaan, waarbij de balans met meer gedragen melodieën perfect in de gaten wordt gehouden. Cavez verstaat het allemaal, van groots uitpakken tot klein spelen. Ze laat zich op dit album inspireren door de romans van de Spaanse schrijver Carlos Riuz Zafón en vermengt de traditionele muziek van haar geboortegrond met Oosterse invloeden. Er is een bijzondere improviserende gastrol voor zangeres Fabiola Fernandes in Six qui prend.
Ondanks het feit dat het Zafon niet altijd even gemakkelijke muziek laat horen, en voornamelijk opgebouwd is rond één instrument, weet KV Express de aandacht tot aan de slotnoot glansrijk vast te houden.

Scroll naar boven