Kyle Carey – Gaelic americana

De Amerikaanse zangeres Kyle Carey mengt haar Amerikaanse en Keltische wortels tot een natuurlijk geheel. Ze verdiepte zich sterk in het Gaelic en maakte er een studie van. Haar debuut-album nam ze op in Ierland, onder productionele leiding van Donogh Hennessy, vroeger gitarist bij Lunasa. Dat bezorgde Kyle de nodige aandacht. In de tweede helft van mei is ze in de lage landen om zaal en huiskamer te ontroeren. Ze legt uit naar wie we dan kijken en luisteren.

kyle-carey-red-door (1024x848)


Wat zijn de ingrediënten van Gaelic americana?

Mijn muziek heeft veel verschillende invloeden. De belangrijkste daarvan betreft de literatuur die ik las tijdens mijn opleiding, zoals bijvoorbeeld de gedichten van de West Verginia Appalachen schrijfster Louise McNeill, werk van de Cape Breton schrijver Alaistair MacLeod en van eveneens uit West Virginia afkomstige dichter Nikki Giovanni. Ik zing ook liederen in het Gaelic, een taal die ik vloeiend spreek. Mijn eigen nummers hebben allemaal een vleug americana of een dosis cultuurinvloed van de zuidelijke staten. Het gebied waar ik vandaan kom is vooral gesticht door Schotse en Ierse immigranten. Daarom denk ik dat ondanks het feit dat mijn onderwerpen heel erg Amerikaans zijn, ze niet al te ver afliggen van de Schotse en Ierse cultuur, gezien de geschiedenis van de regio.

Dat je het Gaelic vloeiend spreekt, komt doordat je een studie erin hebt gevolgd. Waarom besloot je om dat te gaan doen?

Kyle CareyIk woonde in Cape Breton via een Fulbright Fellowship om Gaelic te studeren. Dat is een van regeringswege gesponsorde toelage om voor een jaar in het buitenland een onafhankelijke studie te kunnen volgen. Daar hoorde ik over een instelling genaamd Sabhal Mor Ostaig: een universitaire opleiding voor een graad in het Schotse Gaelic. Ik volgde mijn liefde voor taal naar Schotland, en liet me en heel jaar lang onderdompelen, omdat ik zingen in het Gaelic een substantieel onderdeel wilde maken van mijn muzikale expressie. Dat zou niet authentiek aanvoelen als ik de taal niet zou beheersen. De manier waarop ik me muzikaal gezien uitdruk heeft een direct verband met mijn eigen levenservaring. Ik groeide op in een huishouden waar een overvloed was aan literatuur en Amerikaanse folkmuziek. Ik bracht een semester door in een Gaelic sprekende omgeving, en was vrijwilliger in het New Yorkse Caffe Lena, een beroemd folk koffiehuis. Daar onderging mijn echte ‘folkonderricht’. Ik woonde in Cape Breton, en vervolgens in Schotland, voor ik naar Ierland ging om mijn debuutalbum op te nemen. Voor het albumgeluid hielp het enorm dat de producer een gedegen achtergrond had in de Keltische muziek. Ik heb een echt Amerikaans geluid, maar hij wist mij in de cross-over richting te begeleiden, die mijn handelsmerk is geworden.

Er spelen nogal wat beroemde muzikanten op je album. Wat was dat voor ervaring?

Ik was zeer vereerd dat zoveel geweldige muzikanten op mijn debuutalbum meespeelden, en het was een verbazingwekkende ervaring. Het werken met Donogh als producer was een opwindende gebeurtenis, en uiteindelijk heeft hij ook zijn gitaartalent ingezet voor de cd. Om eerlijk te zijn hebben veel van de andere muzikanten, afgezien van de gitaar en de viool, hun bijdragen vanuit verschillende delen van Ierland ingestuurd, zelfs uit verschillende hoeken van de wereld. Pauline Scanlon woonde in de buurt, dus zij was in de gelegenheid om haar zangpartijen in twee dagen tijd erop te zetten. Maar ik heb Trevor Hutchinson, die bas speelt op de cd, nooit ontmoet.

kyle-carey-profile-guitar (407x640)Waar staat de albumtitel voor?

Monongah komt van het woord Monongahela, wat een Native American woord is voor één van de rivieren in West Virginia. In het begin van de twintigste eeuw was er op de oevers van die rivier een ramp in een kolenmijn, die de ergste was in de Amerikaanse geschiedenis. Louise McNeill schreef er een gedicht met dezelfde titel over, wat mij inspireerde tot het lied en uiteindelijk ook de albumtitel. Monongah heeft het verschrikkelijk goed gedaan. Het album werd goed ontvangen en door critici geprezen. Voor een eerste plaat heeft ie voor veel beroering gezorgd! De volgende uitdaging is om een album te maken van een vergelijkbare kwaliteit. Ik heb een hoge standaard voor mezelf neergezet. Ik denk dat het een uitstekende uitdaging is.
In de lente of in de vroege zomer komt een een EP uit met meiliederen, die ik maakte in samenwerking met de Engelse zangeres Josienne Clarke en de gitarist Ben Walker. Het plan is om mijn volgende solo-plaat in de lente van 2014 te laten verschijnen.

Kyle Carey toert door Nederland, België en Duitsland van 16 mei tot en met 1 juni 2013.

 

Scroll naar boven