Kyle Carey – The art of forgetting

The art of forgetting
(Riverboat Records TUGCD1109)

Kyle Carey heeft het zich voor haar derde album niet makkelijk gemaakt: aan de combinatie van Appalachen folk en Keltische folk wordt de muzikale traditie van de zuidelijke staten van Amerika toegevoegd: een vleugje cajun, wat New Orleans jazz. Het is even wennen, maar het werkt prima. ‘The art of forgetting’ werd opgenomen in Louisiana met als producer Dirk Powell, die eerder werkte met onder andere Linda Ronstadt en Steve Riley. Op Kyle Carey’s tweede cd North star speelde hij overigens banjo, mandoline en piano. En ook nu draagt hij een aardig steentje bij op een groot aantal instrumenten.
The art of forgetting bevat twaalf nummers en de meeste daarvan komen uit de pen van Carey, waarbij ze zich vaak liet inspireren door anderen. Zo werd Tillie Sage gebaseerd op een gelijknamig gedicht van Louise McNeill, in combinatie met Miss Havisham van Charles Dickens. Evelyna werd geïnspireerd door Crossing muddy waters van John Hiatt.
De lijst met muzikale gasten ziet er compleet anders uit dan op North star. Sam Broussard speelt gitaar, John McCusker viool, Mike McGoldrick fluit, Kai Welch trompet, Josh Scalf trombone. Ron Janssen, Kyle Carey’s vaste begeleider sinds een aantal jaren bij haar tournees door Nederland, België en Duitsland, speelt octaafmandoline. Al deze muzikanten zorgen tezamen voor een zacht bed, dat licht deinend de zoetgevooisde stem van Kyle Carey draagt.
Liedjes in het Gaelic ontbreken niet. Van de drie nummers met een Keltische titel is Siubhail a ruin het spannendste, vanwege het ongebruikelijke ritmische patroon.
Met The art of forgetting heeft Kyle Carey zich weer wat steviger op de kaart gezet.

Scroll naar boven