Kyriakos Kalaitzidis – Exil-exile

Exil-exile
(Buda Musique 860340)

De opnamen voor deze cd vonden plaats van 2001 tot 2005. Toch is de muziek nog immer actueel. Exil-exile is niet alleen een persoonlijke weergave van emoties van componist, arrangeur  en udspeler Kyriakos Kalaitzidis, maar tevens een muzikale reis door plaatsen van verbanning en vlucht, van hoop en vooruitzicht, van ellende naast vreugde.
Ondanks het feit dat de bakermat van de muziek ligt in het Grieks-Byzantijnse, is ze niet daartoe beperkt. De bron van de instrumentatie en structuur van de composities ligt daar. Doch Kalaitzidis verweeft de invloeden die een uitwijkeling opdoet in zijn nieuwe habitat in zijn arrangementen. Zo krijgt een rebetiko een subtiel westers tintje, een Syrto een grootstedelijke aanpak, een zembekiko een droefgeestig element.
Soms is de muziek neerslachtig, zoals het mooie lied The song of the swallow, fraai begeleid door piano en een fijnzinnige hoornsolo. Ook in het wat opgewektere Zembekiko de l’exil  schittert de stem van zangeres Sophia Papazoglou. Uitbundigheid  – weliswaar ingehouden – en ingetogenheid staan naast elkaar. Neem Earthen strains: slechts gespeeld met ud en bendir en zo aansprekend. Het opvolgende filmische Clear rain kent een hele orkestratie rond met akoestische gitaar en piano als leidende instrumenten. The tango of fire is zo’n fraai voorbeeld van een samensmelting van muzikale stijlen.
De afwisseling op de cd is zeer groot in compositorisch opzicht, stijl en instrumentatie (van gitaar tot santori en qanun, nay, piano, accordeon, viola de gamba, diverse hoornen en klarinet en uiteraard ud) maar de coherentie is nooit zoek. Prachtige schijf.

Scroll naar boven