Labryénco – Morir y nacer

Morir y nacer
(-I-C-U-B4-T- CUP 8074, Music & Words)

Labryénco is de flamenco groep rondom Frans-Nederlandse gitarist Alain Labrie, in het grijze verleden lid van de succesvolle groep Les Charmeurs. Morir y nacer (sterven en geboren worden) is de derde cd van de groep, na Calle ventana (2003) en La penúltima (2013). Een cyclus van tien jaar dus. De acht ruim in tijd bemeten nummers op Morir y nacer laten een vorm van flamenco horen die melodieuzer en ritmisch gezien afwisselender is dan wat doorgaans in Spanje wordt geproduceerd.

Wie er nu precies Labrie begeleiden is niet helemaal duidelijk. Op het digi-pack en op de bijgevoegde flyer staan verschillende bezettingen aangegeven. Zeker is dat Franklin Heilijgers (bas) en Vera van der Bie (viool) er bij horen. Op de cd wordt Conchita Boon (voetenwerk) vermeld. Op de flyer worden Juri Kuefner (percussie) en Fálu de Cadiz (zang) genoemd. Dat naast een zevental gastmuzikanten, waarvan de belangrijkste de fluitist Jorge Pardo is, die jarenlang in de begeleidingsband speelde van Paco de Lucia.

Alle composities zijn van de hand van Alain Labrie. Ze zijn hoofdzakelijk instrumentaal van aard, maar in ongeveer de helft wordt ook gezongen. De Spaanse teksten werden afgedrukt op de binnenkant van het digi-pack, inclusief een Engelse vertaling. Dat maakt het makkelijk om je in te leven in de liederen, die onderwerpen omvatten als dood, huiselijkheid, de kringloop van het leven en de kracht van muziek.

Labryénco weet door veel afwisseling te bieden de aandacht stevig vast te houden. De gitaarkwaliteiten van Alain Labrie zorgen er voor dat die aandacht uiterst gespitst blijft.

Website: www.labyrenco.nl

Scroll naar boven