Laïs – 25

25
(Munich)

In 1994 zongen de drie jonge meisjes die Laïs zouden gaan vormen voor het eerst samen tijdens het Gooik festival van dat jaar: Jorunn Bauweraerts, Annelies Brosens en Soetkin Collier. Reden om 25 jaar na dato met een overzichts-cd op de proppen te komen, die tevens een aantal nieuwe stukken bevat.
Natalie Delcroix verving na enige tijd Collier en na het uitbrengen van hun debuut-cd in 1998 triomfeerde het trio als de vaandeldrager van de Vlaamse folkrevival. Met name het lied ’t Smidje (overigens in 1914 al opgenomen door Jean-Louis Pisuisse) vond overal veel weerklank. Na het uitbrengen van Dorothea, een uitstekende opvolger van de debuut-cd, begon er al wat zand in de machine te komen. Er kwamen zeer acceptabele projecten als A la capella en Douce victime, maar de energie en homogeniteit van het eerste werk werd niet meer gevonden. Met het experimentele en Engelstalige The ladies’ second song werd de aansluiting met het publiek kleiner. De cd klonk weinig spontaan en de composities misten urgentie. Herstel was er met het project Laïs Lenski, waarbij de dames de samenwerking aangingen met cellist Simon Lenski, onder meer bekend van Die Anarchistische Abend Unterhaltung (DAAU). In 2013 verscheen in een kleine oplage in eigen beheer de cd Midwinter tales, wat aangeeft dat Laïs toe was aan een heroriëntatie.
Op 25 vind je een dwarsdoorsnede van het opgenomen werk van Laïs, met de nadruk op de eerste cd. De nieuwe nummers kunnen als geheel niet echt overtuigen, hoewel er wel een enkel aantrekkelijk lied tussen zit. Het meest geslaagd is de Laïs-interpretatie van Niets is voor altijd, het bekendste nummer van de Vlaamse groep Madou (de groep die Vera Coomans en Wiet van de Leest oprichtten na hun vertrek uit Rum). Het past de zangeressen als gegoten. Ik geniet heeft een broeierige tekst die typisch van de hand is van Tom Theuns (Ambrozijn), die ook de melodie leverde. Theuns schreef vergelijkbare teksten voor de tweede solo-cd van Soetkin Collier.
De bijbehorende theatertournee die Laïs ondernam om het jubileum kracht bij te zetten, was op vele plaatsen uitverkocht. Geliefd zijn ze dus nog wel. Hopelijk weten ze met een volwaardige nieuwe cd weer eens volledig te overtuigen.

Scroll naar boven