Lais omhelst de kleinkunst

Op vrijdag 9 maart 2018 werd met een oerschreeuw van orkestleider Tom Theuns (akoestische gitaar, mandoline en zang) in CC Het Bolwerk te Vilvoorde, de aftrap gegeven voor de nieuwste tournee van dit Vlaams topmeidentrio. Jorunn Bauweraerts, Annelies Brosens en Nathalie Delcroix, die statig vanuit het publiek het podium betraden, achtten de tijd gekomen om een bloemlezing vol eerbetoon te brengen uit het werk van de grote iconen en idolen uit de Nederlandse en Belgische kleinkunstwereld. Tijdens hun jeugdjaren werden ze tenslotte vooral door hen verleid om zelf het zingen aan te vatten en te bouwen aan een grootse en veelzijdige carrière.

 

Anders dan bij traditionele nummers, die meestal enkel fundamenteel basismateriaal aanleveren, waarop de muzikant vervolgens zijn eigen creatieve inspiraties bot kan vieren, vormt het coveren van evergreens zonder ze melig te laten weerklinken een vaak onderschat ambacht. Een betere vertolking dan het ‘origineel’ willen neerzetten, dreigt in deze snel ervaren te worden als ruikend naar enige arrogantie, en weinig zo respectvol naar de oorspronkelijke componist/vertolker. Uit die impasse ontsnapt men slechts wanneer het metier beheerst wordt om op zoek te gaan naar arrangementen die een (gelijk)waardig alternatieve route uitstippelen naar het punt toe dat de oorspronkelijke (klein)kunstenaar voor ogen hield. Laïs, instrumentaal ondersteund door een kwartet topinstrumentalisten bestaande uit Tom Theuns, Wim De Busser (piano en fluit), Filip Vandebril (contrabas) en Roel Poriau (drums) bewezen tijdens deze première overduidelijk over deze expertise te beschikken.

 

Lievelingsliedjes
Uit de veelzijdige wereld van de  Vlaamse en de Nederlandse kleinkunst selecteerden ze hun persoonlijke lievelingsliedjes. Laatstgenoemde kant is ruim vertegenwoordigd met nummers van Hans de Booij, Cornelis Vreeswijk, Eefje de Visser, Boudewijn de Groot en Herman Van Veen, terwijl van Vlaamse zijde Rum, Madou, Jan De Wilde, Kris De Bruyne, Wannes van de Velde, Gorki, Ellen Schoenaerts, Kadril en Miel Cools in de eregalerij opgenomen worden. Ook een eigen interpretatie van Jacques Brel’s ‘Mijn vlakke land’, mocht hier niet ontbreken. Terwijl de meeste nummers gedragen worden door de volledige bezetting, kiest men ervoor om voor een aantal fragielere nummers uit te splitsen in intiemere opstellingen. Het summum van de huiskamersfeer ervoeren we toen Jorunn en Annelies zich even onversterkt aan de rand van het podium neervleiden, om zichzelf begeleidend op één enkele gitaar, de ‘Kinderballade’ van Boudewijn De Groot aan te heffen.

 

Inspiratiebronnen
Tussendoor leest Jorunn een passage voort uit een essay dat Miel Cools schreef rond het objectief van de kleinkunstmuziek, terwijl ook een fragment uit een interview met Wannes de revue passeert. Meteen worden we geconfronteerd met het trieste feit van verschillende van de opgevoerde grootmeesters reeds het tijdelijke met het oneindige wisselden. Voor enkele nummers dienen filmische evocaties in de achtergrond een extra artistieke dimensie op te leveren (door een lokaal technisch probleem tijdens de première ging dit extraatje evenwel aan ons voorbij). Voorts is het misschien wel een beetje verrassend dat vrouwelijke inspiratiebronnen, op Eefje en Vera Coomans (Madou) na, ietwat in de schaduw bleven. Vormt dit een mogelijke insteek voor een volgend project?

 

Hebt u nog geen ticket voor één van de voorstellingen, dan is dit wellicht het moment om ergens alsnog in te pikken voor deze felgesmaakte ode aan een halve eeuw Nederlandstalig kleinkunstlied.

Verdere concertdata :

16 maart 2018 : Den Blank – Overijse
17 maart 2018 : De Kruisboog – Tienen (UITVERKOCHT)
22 maart 2018 : De Zandloper – Wemmel
23 maart 2018 : Cultureel Centrum – Lokeren (LAATSTE KAARTEN)
30 maart 2018 : Achterolmen – Maaseik
31 maart 2018 : De Adelberg – Lommel
19 April 2018 : De Werf – Aalst (UITVERKOCHT)
20 April 2018 : De Werft – Geel (UITVERKOCHT)
26 April 2018 : De Meent – Alsemberg
28 April 2018 : De Schakel – Waregem
4 mei 2018 : T Heilaar – Beerse (LAATSTE KAARTEN)
5 mei 2018 : De Warandepoort – Tervuren

Scroll naar boven