Lamia Bedioui & The Desert Fish – Athamra

Athamra
(eigen beheer)

Lamia  Bedioui is een uit Tunesië afkomstige zangeres die al jaren in Griekenland verblijft. Met een Grieks kwartet (The Desert Fish) speelt ze een bijzondere schijf vol. Als eerste beperkt Bedioui zich niet in haar repertoirekeuze. Er zijn liederen uit Azië, Algerije, Tunesië, Morocco en Griekenland, een Sefardisch- alsmede een Napolitaans lied, een Siciliaanse piratensong en een lied uit Marseille. Daarnaast nog enkele composities van de groepsleden en bewerkingen op bestaande thema’s. Een universele aanpak dus.
Ook qua instrumentarium is het een mengelmoes: naast de prominent en fraai bespeelde qanun (de geplukte citer) door Loukia Konstantatou en diverse Afrikaanse en Arabische percussie-instrumenten (Yannis Eustathopoulos) vind je oud, gitaar, mandoline, maar ook de kaval en ney (Giorgos Voumas) en de luit en Kretenzer Lyra (Dimitris Chiotis). Het zorgt voor veel afwisseling in de begeleiding, die overigens prima is.
In tegenstelling tot het live optreden dat ik van Bedioui & The Desert Fish zag, klinken de vocalen overtuigend. Toch raakt het album nauwelijks. De constante wisseling in herkomst en daarmee stijl, noopt je om je focus na elk nummer weer te verleggen. Niet erg, maar zestig minuten lang is te veel van het goede. Zit je net in een opzwepend Napolitaans lied,  moet je je mood omzetten naar een vervreemdend liefdeslied. Of krijg je een tsunami aan geluiden, afgewisseld met een geluidscollage waarop een gedicht wordt gedeclameerd en vervolgens een ontroerend innemend lied.
Muzikaal op orde, maar ik vind een stevige kritische blik op de repertoirekeuze geen overbodige luxe. Je kan ook té universeel zijn…

Scroll naar boven