Laroux – Gekanteld gras

Laroux - Gekanteld gras

Gekanteld gras
(Silvox Records sil 356)

Lenny Laroux (zang, accordeon, trekzak) is voorman van de Nederlandstalige wereldbeat zydecogroep Allez Mama. In 2004 bracht hij onder de titel Liever een pallieter een sterk ‘solo-project’ uit, waar zesentwintig muzikanten aan meewerkten. In 2007 werd het stil rondom Laroux en Allez Mama, maar in 2013 verscheen de cd Lagniappe en nu is er dan de tweede schijf onder de naam Laroux: Gekanteld gras. De titel is een uitnodiging om dingen om je heen op een andere manier te bekijken.
De begeleidingsgroep, die opereert onder de naam De Meute, bestaat ditmaal uit de volledige Allez Mama bezetting, met toevoeging van Wouter Kuyper (Lirio, De Vliering, Wouter en de Draak), die trekharmonica, fluit en doedelzak inbrengt. Laroux zelf is ook nog te horen op melodica en op fujara, een Slowaakse fluit van indrukwekkend formaat. Muzikale gasten zijn Joost van Es (viool), Iris van der Tier (koorzang) en Vasile Luca (cymbalom).
Gekanteld gras herbergt veertien nummers die een mengeling bieden van folk, pop, cajun & zydeco, wereldmuziek, kleinkunst en chanson. Het merendeel van geboden repertoire is geschreven of vertaald door Lenny Laroux. Hij bewijst zich opnieuw als een kundig tekstschrijver, die een soepel en geloofwaardig taalgebruik hanteert. Er is voldoende afwisseling. Na de swingende opener Bestevaer (geschreven in samenwerking met Janos Koolen) volgt het verstilde Brecht/Weill-lied  Herinnering aan Maria ‘B’ – in het origineel is het Maria A. Ramses Shaffy’s 5 uur krijgt een overtuigende uitvoering. Tom Waits klinkt prima in het Nederlands: Als de haan kraait (ben ik weg). Minder geslaagd vind ik het ‘Vlaamse accent’ van Laroux in De boor van Wannes, oftewel Stalen boor uit de Mistero Buffo. Instrumentale stukken zijn er ook: het door Laroux en Peter de Frankrijker geschreven Myr Brann, Wouter Kuyper’s korte solo Een nieuwe einder en als afsluiter heel verrassend een eigenzinnige interpretatie van Gnossiennes nr 1 van Erik Satie onder de titel Gnossvari.
Laroux heeft met Gekanteld gras een werkstuk neergezet dat volledig uit het hart komt en vele muzikale paden samen laat komen.

Scroll naar boven