Lautari – Vol. 67, live 2004

Vol. 67, live 2014
(Lautari 18.639/1 / Xango Music)

Wat gebeurt daar nou? Dat is de gedachte die vaak opspeelt bij het beluisteren van de Poolse groep Lautari. Het avant gardetrio brengt eigen composities èn traditionele muziek die is opgepept met etno–jazzelementen. De muzikanten verstaan duidelijk hun vak, ook al betwijfel je dat af en toe bij de vele muzikale fratsen in de eerste tracks. Als de mannen bij de Polka sobótkova zijn aangeland, dan hoor je hoe zo’n Poolse dans moet worden uitgevoerd. Blazane mordy creëert daarentegen een melancholisch rustpunt.

De naam Lautari verwijst naar de door Roma in Zuidoost Europa gespeelde muziek. Dat hoor je terug in de muzikale versieringen. Het in Polen meerdere keren gelauwerde drietal bestaat uit Masiej Filipczuk (viool), Jacek Halas (piano en accordeon) en Michal Žak (clarinet, fluit en schalmei). Op de cd speelt gastmuzikant Marcin Pospieszalski op contrabas mee.

De schijf duurt een uur en is de opname van een live-concert in Zelów. De mengeling van traditionele muziek, improvisatie en tegendraadse arrangementen veroorzaakt een duidelijke clash tussen verleden en heden. Soms is dat even wennen, maar vaak is het een genot om je in de onstuimige klanken van de Polen onder te dompelen.

Scroll naar boven