Le Gall-Carré & Moal – Touellwel

Touellwel
(Paker prod 026)

Tangi Le Gall-Corré (trekzak) en Erwan Moal (gitaar) hebben hun sporen al ruim verdiend binnen de Bretonse folkscene. De eerste is bekend als lid van Startijenn, de tweede van onder meer Le Bour Bodros. Samen namen ze al eerder het album  & Friends op, waarop ze hun kunnen als instrumentaal duo etaleerden. Op Touellwel is dat niet anders. De vingervlugheid van Le Gall-Corré is ongeëvenaard, evenals de wijze waarop hij zijn instrument laat zingen. Moal beheerst niet alleen de open akkoord begeleiding, zoals standaard in de Bretonse folk, maar speelt net zo makkelijk een melodie mee. Alle dertien composities op deze schijf zijn afwisselend afkomstig van Le Gall-Corré of Moal. Ridees, gavottenn, Tamm-kreiz, walsen, een reel en jig, plinn en hornpipe vullen deze grotendeels instrumentale schijf.
Evenals op hun debuut wordt het tweetal bijgestaan door gasten. Niet de minsten, met 12-snarige gitaarspecialist Jacques Pellen (in Enes), houten dwarsfluitmeester Jean Michel Viellon en zangeres Typhaine Corre. Zij zingt loepzuiver en met volle overtuiging An hini Karentan, een aan de musette verwante Bretons lied.
Maar meest in het gehoor springend is toch de bijdrage van contrabassist Julien Sevenin. Met syncopen, maar net zo eenvoudig met fraaie harmonische accenten weet hij de boel nog meer swing en swung te geven. Een genot om naar die man te luisteren. Maar dat geldt in feite voor de hele cd: smullen van hoogstaand meesterschap en lekker toegankelijke muziek. Ik lust er wel pap van.

Scroll naar boven